'Pil dreigt te gaan overheersen in psychiatrie'
Bij de behandeling van psychische problemen dreigt de rolverdeling tussen psychotherapie en biologische psychiatrie te worden omgekeerd. Was in de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig psychotherapie, 'praten', de toonaangevende stroming, nu treedt de biologische psychiatrie, 'pillen', sterk op de voorgrond....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Dat zei dr R. van den Hoofdakker, hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, dinsdag in zijn afscheidsrede De biologie van het geluk. Van den Hoofdakker is beter bekend als de dichter Rutger Kopland.
Hij signaleert een verschuiving van de 'psychiatrie van de geest' naar een 'psychiatrie van het brein'. De huidige nadruk op het functioneren van het brein gaat ten koste van de aandacht voor de geest van de mens.
Een betreurenswaardige ontwikkeling, aldus Van den Hoofdakker, want de 'machinerie' van de hersenen brengt niet rechtstreeks geluk of ongeluk voort, maar maakt deze gevoelens slechts mogelijk. De redenering dat als pillen ongeluk kunnen bestrijden, de bron van ongeluk ook wel in de chemie van de hersenen zal liggen, gaat niet op.
Van den Hoofdakker ontwaart verschillende tendensen die de positie van de biologische psychiatrie versterken. Psychiaters willen graag als echte dokters en 'harde' wetenschappers worden geaccepteerd door de buitenwereld.
Ze vinden dat ze nu te veel worden gezien als 'softe' gedragswetenschappers. Bovendien is het veel goedkoper om bij psychische problemen medicijnen voor te schrijven dan psychotherapie te verschaffen. De invloedrijke farmaceutische industrie speelt daar op in, aldus Van den Hoofdakker.