Pijnlijke draai van Ploumen: CoolCat is eigenlijk best cool

DEN HAAG - Is het nou een fout kledingbedrijf of juist een voorbeeld voor de hele sector? Wat vindt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking eigenlijk van kledingketen CoolCat?


Eind november nagelde de PvdA-bewindsvrouw CoolCat aan de schandpaal omdat die geen akkoord zou willen tekenen over veilige werkomstandigheden voor fabrieksarbeiders in Bangladesh. 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klant, of ze tekenen. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen', zei Ploumen toen. Behalve CoolCat noemde zij ook Wibra en Prénatal expliciet als foute bedrijven.


Dit weekeinde draaide de minister plots om als een blad aan een boom. In een stilletjes gepubliceerd nieuwsbericht op de website van haar departement benadrukt Ploumen dat er 'helemaal geen sprake is van een zwarte lijst met daarop CoolCat, zoals in eerdere berichtgeving in de media wel is gesuggereerd'. Ook schrijft ze: 'Ik betreur de verkeerde suggesties die zijn gewekt, het is goed van de heer Kahn (eigenaar CoolCat, red.) te horen dat CoolCat verantwoorde inkoop serieus neemt.'


CoolCat wil niet zeggen of Ploumen gezwicht is voor de advocaten van het kledingconcern. 'Het belangrijkste is dat we nu op goede voet met elkaar staan, de strijdbijl is begraven', zegt CoolCat-woordvoerder Richard de Jong. Het persbericht, dat leest als een ode aan Coolcat, is 'in goed overleg' met het kledingbedrijf opgesteld, aldus De Jong.


'Wij hebben contact gelegd met de minister om uit te leggen dat we maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk vinden en dat we daar allang mee bezig zijn. We vermoeden dat de minister niet alle informatie hierover had. Zo hebben we eigen inspecteurs in Bangladesh die fabrieken bezoeken en rapporteren over arbeidsomstandigheden.'


Ploumen erkent nu dat CoolCat 'voorop loopt' bij het letten op arbeidsomstandigheden en veiligheid in kledingfabrieken.


De kwestie roept herinneringen op aan de champignonaffaire rond Lodewijk Asscher. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begon eind 2012 een campagne tegen 'foute champignons' die onder meer door Albert Heijn verkocht zouden worden. Achteraf bleek dat Albert Heijn zijn champignons inkocht bij keurige telers en daarvoor ook een keurmerk zou krijgen.


Minister Ploumen lijkt in het geval van CoolCat eveneens voor haar beurt te hebben gesproken. Zelf houdt zij het erop dat ze blij is dat het kledingbedrijf het veiligheidsakkoord eind december heeft getekend. Daarin staan afspraken over de brand- en gebouwveiligheid van textielfabrieken in Bangladesh. Een mooi succesje van de druk die Ploumen publiekelijk heeft uitgeoefend?


Nee dus.


Het is Ploumen nu duidelijk dat CoolCat 'vanaf medio 2013 al in gesprek is geweest met de stuurgroep van het akkoord', schrijft ze. Dat was ruimschoots voor haar schandpaalactie. CoolCat-woordvoeder De Jong: 'Overleg werkt beter dan naming and shaming'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden