‘Pijnlijke blunder’ met computer

Een scholier uit Arnhem heeft op straat een computer met vertrouwelijke informatie van het huis van bewaring De Berg in Arnhem-Zuid gevonden.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Het gaat om psychiatrische en psychologische rapportages, medische verslagen, verlofverzoeken en familiaire omstandigheden van zo’n vijftien gevangenen. Plus tekeningen en foto’s van verbouwingen en de nieuwbouw van de gevangenis.

Het ministerie van Justitie spreekt van ‘een pijnlijke blunder’.

Dagblad De Gelderlander beschikt over een kopie van de informatie en heeft deze aan gevangenispsycholoog Michal Pyrek getoond. Hij vindt dat het gaat om ‘bijzonder privacygevoelige informatie’.

De computer met twee harde schijven, printers en cd-romspelers zaten in een doos die als huisvuil bij de straat was gezet. De jongen ontdekte de gegevens toen hij samen met docenten bestanden op de computer opende. De computer is aan de gevangenis teruggegeven.

De gevangenis had de computer in 2003 weggegeven, zonder dat alle bestanden die op de harde schijven stonden waren gewist. De nieuwe eigenaar zette de spullen vorige week aan de straat.

Justitie neemt de zaak hoog op en gaat uitzoeken waarom de bestanden op deze afgeschreven computer niet zijn gewist. Ook wordt uitgezocht aan wie de of aan welke instantie de computer is verkocht of weggegeven.

Pas vanaf 2004 geldt het beleid bij Justitie alle computers met privacygevoelige informatie te vernietigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden