Pijnlijk nauwkeurig

'Ik leg weinig uit en je moet zelf actief nadenken. Ik vind het interessant om te zien in welke mate mensen meer willen weten en in hoeverre ze uitgedaagd willen worden'


Fien Troch over haar intuïtieve manier van filmen


Film


Bruno Todeschini (rechts) in Unspoken.


Ze zijn zonder uitzondering loodzwaar, de drie films die de Vlaamse filmmaakster Fien Troch (1978) tot nu toe maakte. In Een ander zijn geluk (2005) toont ze hoe de inwoners van een klein dorpje reageren als een kind uit de buurt overlijdt na een aanrijding. In het recente Kid, binnenkort op dvd, toont ze vanuit het perspectief van twee kinderen hoe een alleenstaande moeder haar grip op het gezin verliest. En in dit sterke Unspoken (2008) gaat het over een getrouwd stel wiens dochter jaren geleden verdween, maar waarbij het leed allesbehalve geleden is. De pijnlijke nauwkeurigheid waarmee Troch ook hier te werk gaat, verdient een groter publiek dan ze tot nu toe kreeg. Unspoken is een subtiel drama over een trauma dat nauwelijks te bevatten is.


Unspoken (Fien Troch, 2008)


Canvas, 23:55-1:35 uur.


Raiders of the Lost Ark

(Steven Spielberg, 1981) In het oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, wordt nog volop gesprongen, gevochten, gevallen, opgestaan en op het nippertje ontsnapt. Onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) moet in 1936 de Ark des Verbonds uit handen van nazi's zien te redden. De belangrijkste inspiratiebronnen voor regisseur Steven Spielberg en producer George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig en de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen. De film werd een kassucces, won vijf Oscars en er kwamen twee geslaagde vervolgen. Het ging pas mis toen Ford in 2008 op semi-bejaarde leeftijd opnieuw in de huid van de avonturier kroop.


BBC 1, 19:30-21:20 uur.


Into the Wild

(Sean Penn, 2007) Het was een aardig nieuwsbericht, zo'n anderhalve maand geleden. Een groepje wandelaars moest in Alaska worden gered omdat de rivier die ze waren overgestoken zo wild en hoog was gaan stromen, dat ze vast kwamen te zitten. De wandelaars traden ogenschijnlijk bewust in de voetsporen van de jonge Christopher McCandless, wiens noodlottige wandelavontuur in 2007 door Sean Penn werd verfilmd. McCandless wilde alle gemakken van de beschaving opzijschuiven en zien waar je dan staat. Maar zijn barre reis in Into the Wild heeft ook iets hooghartigs. Hoe kan hij de winter in Alaska overleven als hij eetbare en giftige planten niet uit elkaar kan houden? Penn zag meteen een film in Jon Krakauers biografie van McCandless. Het duurde echter tien jaar voordat hij die film kon maken, omdat McCandless' ouders toen pas geloofden dat Penn een oprechte productie voor ogen had. Die ode zit er onmiskenbaar in: je kan McCandless als een held zien en worden aangestoken door diens 'wanderlust'. Maar ook als je geneigd bent de hele missie als heilloos af te schrijven, gunt Penn je die interpretatie. De overweldigende natuurfotografie en de gelaagde vertolking van hoofdrolspeler Emile Hirsh maken er een intens avontuur van.


Nederland 3, 20:00-22:25 uur.


Face/Off

(John Woo, 1997) Nog altijd een heerlijk speelse en spectaculaire actiethriller, dit Face/Off van de medio jaren negentig door Hollywood omarmde Chinese geweldfilmspecialist Woo, die hier alle registers opentrekt. FBI-agent John Travolta en terrorist Nicolas Cage nemen in dit geraffineerde maar zeer gewelddadige rollenspel elkaars gedaante aan.


BBC 1, 23:50-2:00 uur.


TIPS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.