Pijnlijk begin eredivisie voor Ajax: ploeg van Keizer lijdt 2-1 nederlaag tegen Heracles

Ajax is de competitie slecht begonnen. Op bezoek bij Heracles Almelo leed de ploeg van trainer Marcel Keizer een pijnlijke nederlaag (2-1), nadat het via Hakim Ziyech nog wel op voorsprong was gekomen.

Ajax-speler Mitchell Dijks baalt van de 1-1-gelijkmaker tijdens Heracles-Ajax. In de achtergrond vieren de Heracles-spelers het doelpunt. Foto anp

Ajax begon in Almelo zonder Davinson Sánchez. De verdediger was door trainer Keizer buiten de selectie gelaten vanwege de transferperikelen rond zijn persoon. Tottenham Hotspur heeft een bod van 40 miljoen op de Colombiaan gedaan, dat door Ajax is afgewezen.

Met de verkoop van Tete, Riedewald en Westermann vertrokken al drie verdedigers uit Amsterdam. Ajax wil Sánchez, een van de sterkhouders van vorig seizoen, voorlopig niet kwijt. Door zijn afwezigheid was er weer eens een basisplaats voor Mitchell Dijks. De linksback kreeg in de voorbereiding juist te horen dat er voor hem geen plek meer was.

Zonder Sánchez startte Ajax weifelend. De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Brandley Kuwas werd diep gestuurd, trok naar binnen en vond André Onana op zijn weg. Niet veel later verscheen ook Darri in kansrijke positie voor Onana. Zijn schot eindigde in de handen van de doelman.

Ajax zette daar in het begin weinig tegenover al had het wel meer balbezit. Pas na 25 minuten resulteerde het veldoverwicht van de bezoekers in de eerste echte kans. Donny van de Beek verscheen schuin vrij voor Bram Castro. De doelman redde bekwaam op het schot in de korte hoek.

Het was voor Ajax het teken het tempo op te voeren. Justin Kluivert had kunnen scoren na een steekbal van Lasse Schöne. En ook Ziyech (kopbal) en opnieuw Van de Beek (schot) waren voor rust dichtbij een treffer.

In de tweede helft ontbrandde het duel al snel toen Dijks de paal raakte en Heraclesverdediger Tim Breukers de bal na een snel genomen vrije trap er net naast lepelde.

Niet veel later kwam Ajax toch op voorsprong. Na een karakteristieke dribbel legde Armin Younes de bal terug op de instormende Ziyech. Vanaf de rand van het strafschopgebied poeierde de middenvelder de bal hoog achter Castro.

Heracles leek gebroken, maar kwam uit het niets op gelijke hoogte. Kuwas vond na een snelle uitval Paul Gladon. De spits kwam voor de slapende Matthijs de Ligt en tikte de gelijkmaker van dichtbij binnen.

Heracles Almelo speler Brandley Kuwas (rechts) omspeelt Lasse Schöne van Ajax. Foto anp

Ajax liet het afweten. Net als tegen OGC Nice in de voorronde van de Champions League was de organisatie compleet zoek de laatste minuten. Heracles leek af en toe verbaasd over de ruimte die het kreeg en profiteerde dankbaar. Kuwas, de gevaarlijkste man bij Heracles, schoot de bal prachtig vanaf de punt van het strafschopgebied in de lange hoek: 2-1. Ziyech was nog het dichtst bij de gelijkmaker. Maar zijn vrije trap belandde in blessuretijd op de paal.

Zo lijkt Ajax weinig geleerd te hebben van vorig seizoen. Ook toen werd het in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld en moest het in augustus al in de achtervolging in de eredivisie.