Pijnbestrijding

Het is een misverstand dat alle verloskundigen hun clien pijnbestrijding willen onthouden. Het lijkt mij dat 'een zo normaal mogelijk verlopende bevalling' en 'het zo plezierig mogelijk verlopen van de bevalling' samenhangen en niet gezien moeten worden als verschillende uitgangspunten van verloskundigen en gynaecologen (de Volkskrant, 17 januari)....

Hoofddorp I.K.F. van Putten verloskundige

Voor verloskundigen is het wel vervelend dat de ruggenprik in de meeste ziekenhuizen alleen tijdens kantooruren gezet wordt. Hierdoor moeten vrouwen in de zwangerschap al aangeven dat zij de mogelijkheid willen hebben om zo'n ruggenprik te krijgen. Deze vrouwen moeten wij noodgedwongen doorverwijzen naar een gynaecoloog in een van de weinige ziekenhuizen waar de ruggenprik w24 uur per dag mogelijk is. Ik zou graag zien dat wij onze clien kunnen beloven dat de ruggenprik er is, indien nodig.

Hierdoor voorkomen we onnodige medicalisering van de zwangerschap en bevalling. Immers, vrouwen hoeven dan niet meer bij voorbaat onder controle bij een gynaecoloog en de mogelijkheid tot pijnbestrijding geeft veel vrouwen de zo noodzakelijke stressvermindering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden