Piiep-piiep: snel naar binnen en ramen dicht

Voor er een chloortrein ontspoort of een ammoniaktank de lucht in vliegt, moet zeker zijn dat de Vlaardingers efficiënt worden gewaarschuwd....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Ziehier de toekomst van het alarmwezen, als het aan Bruinsma ligt. Nooit meer geklungel met lege accu's waardoor sirenes zielig wegsterven. Nooit meer mensen die naar buiten komen als ze de sirenes horen huilen in plaats van naar binnen rennen, of die juist niets horen en met de autoradio op tien luid zingend exotisch gekleurde wolken binnen rijden.

Het idee om sms te gebruiken bij alarmeringen ontstond anderhalf jaar geleden, dus ruim voor de bijna-ramp bij tankopslagbedrijf Vopak waar op 16 januari 2003 1,7 miljoen liter van de giftige stof orthocresol ontsnapten. 'We dachten dat het eerder moest zijn gedaan, zo logisch was het', zegt directeur Feltzer van Citizen Alert Service. Ga maar na: de verspreiding is uitstekend, driekwart van Nederland, zuigelingen meegeteld, bezit een telefoon. Ook de sociale onderklasse. Kinderen en bejaarden kunnen worden gewaarschuwd door leraren, verzorgers en conciërges.

'En de mogelijkheden zijn enorm', voegt Feltzer toe, 'algemene waarschuwingen aan burgers, maar ook de precieze naam van de ontsnapte stof aan huisartsen.' Gevaar voor overbelasting van het telefoonnetwerk is er niet.

Ondanks alle voordelen bleek alarmering per sms nooit eerder te zijn geprobeerd. Alleen in Londen liep een enigszins vergelijkbaar project met abonnees die gewaarschuwd willen worden bij een eventuele terreuraanslag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was niet erg geïnteresseerd. Den Haag had het druk met het onderzoeken van rampen die al gebeurd waren, zoals Enschede en Volendam.

Of in de woorden van Don Berghuis, commandant van de regionale hulpdiensten RHRR: 'De wereld ten westen van het Prins Clausplein is soms erg complex. Daar moesten we maar niet op wachten.' Zeker niet in een gebied waar steeds net geen doden vallen, zoals het Waterweggebied - drie grote giframpen in acht jaar tijd.

Dus gingen Bruinsma en Berghuis zelf zoeken naar een beter systeem en stuitten op Feltzer van Citizen Alert Service. Met hulp van de techneuten die ook achter het tv-programma Idols zitten, draaiden ze vervolgens de eerste test in elkaar.

Bij de eerste 'interne' proefronde kregen maandag 94 mensen een korte boodschap. Een geringe opgave voor mensen die gewend zijn om een paar honderdduizend Jim- of Jamaistemmen te verwerken. De proef slaagde dan ook glansrijk.

Een volgende maal doen 1500 mensen mee. Die moeten zich overigens wel tevoren opgeven. Want de privacy-wetgeving verbiedt vooralsnog ongevraagde waarschuwingen naar mobiele telefoons.

'Dat kan nog obstakels opleveren', zegt Bruinsma. 'Want het mooiste zou natuurlijk zijn als je gewoon op postcode alle gsm's binnen het bereik van bepaalde zendmasten kan waarschuwen. Maar zover zijn we nog niet.'

Een paar uur voor de eerste proef meldde maandagochtend alsnog het ministerie van Binnenlandse Zaken zich. 'Ze zeiden dat ze graag wilden meebetalen', zegt Berghuis.

'Dat nieuws heb ik met een glimlach aangehoord. Hoef ik ook mijn dreigement om er octrooi op aan te vragen, niet uit te voeren', aldus Berghuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden