Pignon, Robinson, Lieuwma

En dan hier nog ultrakorte verhalen, een ode aan de kleinste nog levende dinosaurus, een onderzoek naar de gevolgen van geschenken uitwisselen en andere net verschenen titels.

Huil maar, ik wens je uitstel toe

Ten onrechte vermeldt uitgeverij AtlasContact achterop dat het vorige verhalenboek van Joubert Pignon, Er gebeurde o.a. niets werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. De titel haalde slechts de longlist. Ook de nieuwe titel Huil maar, ik wens je uitstel toe bestaat uit ultrakorte verhalen. Het toppunt is het verhaal 'De dood van de fantasie', dat uit '(...)' bestaat. Achterin een geestig evaluatieformulier: 'Heeft dit boek aan uw verwachting voldaan?' en 'Wat kan de auteur verbeteren?'

AtlasContact € 19,99.Beeld .

Lila

De veelgeprezen Amerikaanse schrijfster en professor Creative Writing Marilynne Robinson (1943) laat in haar nieuwe roman Lila, vertaald door Janine van der Kooij, personages weerkeren uit haar romans Gilead (Pulitzer Prize) en Thuis. In het dorp Gilead in Iowa begint de arme Lila een verhouding met de dominee en weduwnaar John Ames. 'Ze waren een tijdje stil. Toen zei hij: 'God is goed.' 'Nou ja', zei ze, 'soms dan.'

Arbeiderspers, 19,99 euroBeeld .

Paaltje aan de horizon

Op papier klonk het spelletje Bier op 'n rij een beetje flauw, aldus de verteller in de roman Paaltje aan de horizon, het debuut van Michiel Lieuwma (1980), 'maar in de praktijk was het onweerstaanbaar verslavend en binnen enkele maanden al was het een enorme hit'. Het geld stroomt binnen. Deze vindingrijke jongeman wil zijn ex Natalie terugwinnen ('ze had zich vergist, dat wist ze alleen zelf nog niet'), en verzint ook daar iets voor. Dat plan brengt hem naar een Nederlandse commune in Zuid-Frankrijk.

Arbeiderspers, 18,99 euroBeeld .

Ica

Nadine Sprenger is schrijfster en een bewonderaar van de zelfverzekerde schrijfster Ica Metz (die opzichtig is gemodelleerd naar Connie Palmen). Als de debuterende Nadine een kaart voor het Boekenbal krijgt, komt ze oog in oog te staan met de kleine aandachttrekkende diva. De vierde roman van Eva Posthuma de Boer heet kortweg Ica, en uit de lijst met geraadpleegde literatuur achterin blijkt dat het oeuvre van Connie Palmen inderdaad grondig is bestudeerd.

Ambo Anthos, € 19,99Beeld .

Jelle's weekdieren

Het favoriete diertje van bioloog Jelle Reumer is de kolibri. De kolibri, schrijft hij in Jelle's weekdieren, is 'het summum van de evolutie, de kroon op de schepping' én de kleinste nog levende dinosaurus: 'Bij het woord dinosaurus denkt iedereen meteen aan voorwereldlijke monsters die bij het lopen de aarde doen dreunen, maar de meeste waren veel kleiner, de maat van een kalkoen ofzo.' Jelle's weekdieren is een erg leuk boekje waarin Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de columns verzamelde en waar nodig aanvulde die hij eerder voor Trouw schreef. Zielige dieren, eetbare dieren, bedreigde dieren: ze worden met liefde beschreven maar niet mooier gemaakt dan ze zijn. Over het zeepaardje: 'Met de mannelijke zwangerschap als vorm van ultieme emancipatie, worden zeepaardjes door weinig andere diersoorten in gekte overtroffen.' En over de pad: 'De pad is een dier dat velen van ons slechts kennen in platgereden vorm.'

Lias, € 17,95Beeld x

Mindfulness bij kanker

Wie hoort dat hij kanker heeft, voelt dat er een wankele toekomst in het verschiet ligt, en dat maakt bang, schrijven Ida Linse en Marijke Bruining in Mindfulness bij kanker. De oefeningen en inzichten van mindfulness hielpen de auteurs 'met volle aandacht aanwezig te zijn in de soms bizarre cocktail van emoties en gebeurtenissen tijdens onze ziekte. Het bracht ons enige beschutting en stabiliteit zonder dat we het zware, het nare probeerden te vermijden.'

Boom, 24,95 euroBeeld .

Aan de maliebaan

Van De Maliebaan in Utrecht gaat een sterke fascinatie uit, schrijft Ad van Liempt in Aan de Maliebaan - De kerk, het verzet, de NSB en de SS op een strekkende kilometer. Van Liempt onderzocht wat er tijdens WOII aan de Maliebaan allemaal gebeurde aan deze Nederlandse 'Unter den Linden', waar Musserts hoofdkwartier was gevestigd plus nog vijftien nazi-instituten, maar waar ook spilfiguren uit het verzet woonden plus aartsbisschop Jan de Jong, die niets van de Duitsers moest hebben. Het NSB-lijfblad Volk en Vaderland werd er volgeschreven, maar ook verzetsblad Vrij Nederland, in de kelder van een garage.

Balans; € 16,95Beeld .

Essay over de gift

Essay over de gift van de Franse antropoloog Marcel Mauss is geschreven in 1923 maar volgens de uitgever 'onverminderd actueel'. Daarom verschijnt het nu in de serie Grote Klassieken, in een vertaling van Jeanne Holierhoek en Willemijn Schretlen. Mauss onderzoekt in dit essay de relaties die ontstaan wanneer mensen geschenken uitwisselen. Hij bestudeerde diverse primitieve en archaïsche samenlevingen als de maori's en de indianen, en begint met een gedicht uit de Scandinavische Edda: Wie gul en brutaal is haalt het meest uit het leven/ zelden koestert hij zorgen/ de lafaard ziet overal spoken/ de krent kreunt steeds bij een geschenk.

Boom; € 32,50Beeld x
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden