Pieter van Vollenhoven stopt er vandaag mee

AMSTERDAM - Tjibbe Joustra volgt vandaag Pieter van Vollenhoven op als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Vollenhoven vertrekt, omdat hij ouder dan 70 is en daarom niet kan worden herkozen.

Van onze redactie
Pieter van Vollenhoven. © ANP Beeld
Pieter van Vollenhoven. © ANP

Van Vollenhoven (71) streed ruim twintig jaar voor een onafhankelijke onderzoeksraad. Uiteindelijk werd in 2005 de Onderzoeksraad voor Veiligheid geïnstalleerd. Vandaag zit zijn termijn erop en is hij voorzitter-af.

De raad deed onderzoek naar onder meer de veiligheid van het spoor en een ongeval met een draagvleugelboot in Amsterdam, maar kreeg grote bekendheid in de nasleep van de Schipholbrand in 2005 waarbijn elf gedetineerden omkwamen. En meteen was duidelijk dat deze kwestie naast omvangrijk, ook politiek heel gevoelig kon liggen.

Aftreden ministers
Van Vollenhoven presenteerde in 2006 een vernietigend rapport over de brand en zorgde ervoor dat de toenmalig ministers Donner en Dekker opstapten, hoewel Van Vollenhoven benadrukte dat hij niet de 'schuldvraag wilde onderzoeken'. Rita Verdonk weigerde overigens om af te treden.

Hierna deden Van Vollenhoven en 'zijn' Raad nog een aantal onderzoeken, waaronder nog één op Schiphol. Dat ging deze keer over de vliegtuigcrash op Schiphol in 2009 met een toestel van Turkish Airlines. Volgens het eindrapport kwam dit vooral door inadequaat handelen van de piloten. Momenteel doet de Raad bijvoorbeeld onderzoek naar de brand in Moerdijk.

Tjibbe Joustra
Van Vollenhovens opvolger, Tjibbe Joustra, was vanaf 2004 tot en met 2008 de eerste Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Hij werd daarna voorzitter van het Productschap Tuinbouw en voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Erik Akerboom volgde hem op als NCTb.

Tjibbe Joustra wordt de nieuwe voorzitter. © ANP Beeld
Tjibbe Joustra wordt de nieuwe voorzitter. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden