NIEUWS

Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een intern stuk uitlekte waarin hij scherpe kritiek uitte op het CDA. De onderlinge verhoudingen zouden daardoor nog verder verstoord zijn geraakt.

Mark Rutte en Pieter Omtzigt voor aanvang van de beëdiging van de nieuwe Kamer.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Mark Rutte en Pieter Omtzigt voor aanvang van de beëdiging van de nieuwe Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

‘Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren’, schrijft Omtzigt in een schriftelijke verklaring. ‘Dat is jammer maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg.’

Omtzigt, die al enkele maanden ziek thuis zit, wil als zelfstandig Kamerlid verder. Hoe hij zijn politieke toekomst wil vormgeven, gaat de gepromoveerde econometrist pas duidelijk maken als hij volledig hersteld is.

Het vertrek van Omtzigt is een zware klap voor het CDA. De nummer twee van de partij kreeg ruim 342 duizend voorkeursstemmen, goed voor bijna vijf zetels. Tegelijkertijd is binnen de partij ook grote onvrede over zijn visiestuk dat vorige week uitlekte. Niet iedereen herkende zich in de kritiek en de beschuldigingen.

De grote vraag is nu wat het vertrek van Omtzigt teweeg gaat brengen binnen het CDA. Een deel van de leden zal mogelijk afhaken. Of ook andere Kamerleden van plan zijn om Omtzigt te volgen, is niet duidelijk.

Partijleider Wopke Hoekstra en voorzitter Van Rij reageerden aangeslagen. ‘Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.’

Omtzigt zal zijn Kamerzetel pas op z'n vroegst medio september kunnen opeisen. Hij heeft zich tot die tijd ziekgemeld. Het CDA houdt daardoor voorlopig vijftien zetels.

Podcast - De Kamer van Klok
Pieter Omtzigt heeft vaak gelijk, maar krijgt het niet
Pieter Omtzigt pakt nu het CDA aan zoals hij ook de toeslagenaffaire heeft aangepakt: grondig en zonder aanziens des persoons. In een gelekt stuk van zijn hand wordt de ideologische leegte van de partij pijnlijk duidelijk, maar het is ook een document van een politicus die het buiten zichzelf zoekt. Het podcastpanel is bovendien benieuwd naar het verhaal van Wopke Hoekstra. Waarom is hij er niet in geslaagd een relatie op te bouwen met Omtzigt?
Ga hier naar de podcast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden