CDAPieter Heerma

Pieter Heerma volgt Buma op als fractievoorzitter CDA

Pieter Heerma volgt Sybrand Buma op als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Dat maakte de CDA-fractie dinsdagochtend bekend. Heerma was de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap. De 41-jarige neemt de taak op zich tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Pieter Heerma (CDA) legt begin 2017 de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden. Beeld ANP
Pieter Heerma (CDA) legt begin 2017 de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden.Beeld ANP

De geboren Amsterdammer Heerma is ‘een man die staat voor het CDA, en zal staan voor jullie als fractie’, sprak de vertrekkende Buma, nadat zijn opvolger op een luid en lang applaus was getrakteerd door zijn collega’s. ‘Hij is vastberaden, eerlijk en recht door zee.’

Heerma beloofde op zijn beurt te willen knokken voor ‘iets meer fatsoen en respect, ook in de Tweede Kamer’. Ambitie om de uiteindelijke partijleider te worden heeft hij niet, zei hij. ‘Het is vooral uit plichtsbesef.’ Heerma is fractieleider tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen, waarvoor de partij een nieuwe leider zal kiezen.

Vader ook CDA-leider

Heerma treed in de voetsporen van zijn vader Enneüs Heerma, die het CDA leidde van 1994 tot 1997. Een moeizame periode, ook omdat intern danig aan Heerma’s stoelpoten werd gezaagd. Zijn zoon maakte de lelijkste kanten van de politiek thuis van nabij mee. Daar ligt een deel van zijn motivatie. ‘Geen grotere motivator in de politiek dan het prematuur afschrijven van jouw partij door anderen die er wat beter voorstaan.’

Na zijn studie politicologie werd hij voorlichter van de CDA-fractie. Terwijl Jack de Vries bekend werd als ‘spindoctor’ van premier Balkenende, ontpopte Heerma zich tot strateeg achter de schermen. In 2010 vertrok Heerma plots na de formatie van het door de PVV gedoogde VVD-CDA-kabinet. In 2012 keerde hij terug als Kamerlid en woordvoerder sociale zaken.

Sybrand Buma en Pieter Heerma op weg naar de formatie van Rutte III.  Beeld Freek van den Bergh
Sybrand Buma en Pieter Heerma op weg naar de formatie van Rutte III.Beeld Freek van den Bergh

Heerma kreeg een prominente rol bij de formatie van het kabinet-Rutte III. Tijdens de lange onderhandelingen was de voormalig judoka de secondant van Buma. Het gaf hem goede papieren, zei Heerma na zijn verkiezing, om voorlopig het gat dat Buma achterlaat op te vullen. Zeker in het huidige ‘gepolitiseerde politiek landschap en met een hele smalle meerderheid’. ‘Vanzelfsprekend is het daarbij een groot voordeel als je alle ins en outs van een coalitiebespreking kent, je alle afspraken goed kent en de mensen die daar aan tafel hebben gezeten. Dat is een voordeel dat ik als fractievoorzitter heb.’

Het CDA droomt al van nieuwe hoogtijdagen

Met het vertrek van Sybrand Buma droomt het CDA van nieuw elan als brede middenpartij. Risico’s zijn er ook, voor de partij én het kabinet Rutte III.

CDA-leider Sybrand Buma verruilt het Binnenhof voor het burgemeesterschap van Leeuwarden. Zijn visie leek niet altijd samen te vallen met klassieke CDA-waarden, maar onder Buma’s leiding werd de partij weer een factor van betekenis.

Wat gaat er gebeuren met Buma’s erfenis? Vindt het CDA zichzelf terug als de verbindende partij in het midden, vraagt Raoul du Pré zich af in het Commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden