Postuum

Pieter Erlekens, de man die al te wilde Parade-plannen in evenwicht bracht

Terwijl in Den Haag dit weekeinde de Parade in volle gang was, overleed vrijdagochtend in zijn woonplaats Amersfoort plotseling algemeen directeur en medeoprichter Pieter Erkelens (65), waarschijnlijk aan de gevolgen van een hartinfarct. Erkelens was meer dan twintig jaar het zakelijk maatje en financiële geweten van creatief directeur Terts Brinkhoff. Door zijn jarenlange ervaring in de theaterwereld - Erkelens was ruim tien jaar directeur van Theater De Flint in Amersfoort en daarvoor acht jaar van De Meervaart - wist hij Brinkhoffs originele plannen tot realistische proporties terug te brengen. Als Brinkhoff in al zijn chaotische inventiviteit weer met een wild idee kwam, testte Erkelens het steevast op haalbaarheid en financiële risico's.

'Dit is een grote klap voor ons. Wij vormden samen het perfecte evenwicht tussen zakelijk inzicht en creativiteit. Hij gaf ons vrijheid op een veilige manier', aldus Terts Brinkhoff, creatief directeur van Mobile Arts, de stichting achter de Parade.

Het grote publiek kent vooral Brinkhoff als boegbeeld van de Parade, maar achter de schermen was het medeoprichter Erkelens die alles fiatteerde. Hij bleef altijd op de achtergrond. 'Maar hij was ons opperhoofd', zegt artistiek directeur Nicole van Vessum. 'Hij was financieel eindverantwoordelijk voor alle projecten van Mobile Arts.'

Na het faillissement van de Boulevard of Broken Dreams in 1988, wilde Brinkhoff doorgaan met een vergelijkbaar reizend theaterconcept. Alleen miste hij een sterke zakelijk leider. Erkelens bood zich aan en in 1990 beleefde de Parade haar première in Amsterdam en Tilburg. Erkelens verzon het financiële stramien en hield in de gaten dat het snel groeiende festival niet aan zijn eigen succes ten onder ging.

Tegelijkertijd was Erkelens, van 1999 tot 2011, directeur van Theater en Congrescentrum De Flint in Amersfoort en trekker van menig initiatief in de provinciestad, zoals de viering van 750 jaar Amersfoort en een steunactie voor Armando na de brand in diens museum. Bij zijn afscheid van De Flint werd Erkelens ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Realistische koers
Tussen 1994 en 2002 trok Erkelens De Meervaart in Amsterdam Osdorp uit het slop, door ook daar een meer realistische koers te varen, een verbouwing te realiseren en 'hoge kunst' te combineren met artiesten als Tineke Schouten, Jos Brink, Urbanus en Theater van de Lach, maar ook met een ramadanfeest. Erkelens' hart lag bij een mix van hoge en lage cultuur, en bij talentontwikkeling: als directielid van het LOKV, het Nederlands Instituut voor Kunsteducatie, bedacht hij De Kunstbende, een jaarlijks terugkerende landelijke talentenwedstrijd onder scholieren.

Het plotselinge verlies van Erkelens komt voor de Parade bovenop het overlijden in mei van toneelleider Leonne Vilé, 'moeder' van de Parade. Ook de vorig week begraven Maarten van Roozendaal was een trouwe vriend van de Parade. Naar zijn eigen wens vindt Erkelens' afscheid plaats in de St. Aegtenkapel in het oude centrum van Amersfoort, waarna hij in Frankrijk wordt begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden