Pieta, Pushing Tin, 22 Jump Street

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
Jo Min-soo in Pieta van Kim Ki-duk. Beeld .
Jo Min-soo in Pieta van Kim Ki-duk.Beeld .

Pieta (Kim Ki-duk, 2012)
Arte, 23.30-00.35 uur.

In zijn achttiende film (Gouden Leeuw in Venetië) hanteert de Zuid-Koreaanse filmer Kim Ki-duk de felrealistische filmstijl waarmee hij vijftien jaar geleden doorbrak, met The Isle (2000) en Bad Guy (2001). De poëzie van latere films als Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring en Bin-jip is ver te zoeken.

Haarscherp en zonder opsmuk brengt hij zijn hoofdpersoon Gang-do in beeld. Als een kille machine trekt die door Seoul en eist woekerrentes van arme sukkelaars die bij een lokale maffiafiguur leningen open hebben staan. Stripachtig is het soms (Gang-do draagt donkere oogschaduw - zie hem slecht zijn!), maar de weergave is bijna documentair. Als zijn slachtoffers niet in staat blijken het geld op te hoesten, verminkt Gang-do hen met grof geweld, waarna hij het geld van de verzekering inpikt. Hij is niet bang voor vergelding, simpelweg omdat hij niets te verliezen heeft. Zijn houding verandert wanneer een vrouw zijn leven binnendringt die beweert zijn verdwenen moeder te zijn. Hij verliest zijn kille, onfeilbare werkwijze en wordt vatbaar voor zijn op wraak beluste slachtoffers.

Tijdens een vraaggesprek met het publiek van het filmfestival in het Zuid-Koreaanse Pusan verklaarde Kim dat er wat hem betreft niet zoiets bestaat als een wreker en een gewrokene, omdat 'we allemaal dader, medeplichtige en slachtoffer zijn'.

Pushing Tin (Mike Newell, 1999)
SBS 9, 20.30-23.00 uur.

Omdat ze tijdens de opnamen verliefd werden en een paar maanden later trouwden (en niet heel veel later ook weer scheidden), gaven Billy Bob Thornton en zijn vijfde vrouw Angelina Jolie Pushing Tin een gewicht dat hij van zichzelf allerminst heeft. De film is een conventioneel relatiedrama en even plichtmatige buddy-film, waarin John Cusack en Billy Bob Thornton elkaars status en vrouwen (naast Jolie doet ook Cate Blanchett mee) bevechten.

22 Jump Street (Phil Lord en Christopher Miller, 2014)
Film1 Premiere, 18.40-20.27 uur.

In 21 Jump Street (2012), de Hollywoodherstart van de gelijknamige succes-tv-serie uit de jaren tachtig, gingen narcotica-agenten Schmidt en Jenko undercover op een middelbare school. 22 Jump Street vertrekt vanuit een vrijwel identieke missie: dit keer moeten de dertigers zich als studenten voordoen, vorsend naar drugspraktijken op de universiteit van Metro City. Het levert een met rake onzin gevulde sequel op, waarin de personages voortdurend discussiëren over de bedoeling van zo'n vervolg: nog meer van hetzelfde, of toch iets anders? De lol die hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum in de film steken, maakt het antwoord overbodig. Halverwege zit de meligheid al aan zijn taks, maar met zo veel speelplezier blijkt zelfs een tirade tegen een gegrilde kalkoen hilarisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden