Piet van Tellingen verwacht snel 'wij-gevoel' op Radio 1

Piet van Tellingen (53) is maandag benoemd tot eerste hoofdredacteur van de nieuwsredactie van Radio 1. Op 1 september maken de afzonderlijke actualiteitenrubrieken van de publieke omroepen plaats voor een gemeenschappelijke rubriek, die gaat uitzenden op de zogenoemde piekuren....

JAN WESTERHOF

Van onze verslaggever

Jan Westerhof

AMSTERDAM

Vanmorgen al zal hij zich in zijn nieuwe kantoor in het bestuursgebouw van de NOS buigen over de sollicitatiebrieven van redacteuren van de actualiteitenrubrieken. 'Het gaat lukken op 1 september; we hebben geen uitstel nodig', aldus Van Tellingen. Hij verwacht dat er snel een 'wij-gevoel' zal ontstaan. 'En dan zullen we krachtig toeslaan en het commerciële Veronica op kilometers achterstand zetten.'

Van Tellingen was voorlichter van de Tweede-Kamerfractie van de ARP en later van het CDA. Sinds 1982 werkte hij bij de NCRV als eindredacteur van Hier en Nu Radio. Tot zijn benoeming als hoofdredacteur was hij bij de NOS gedetacheerd als zendercoördinator van Radio 1. In die functie moest hij programmma's en programma-onderdelen van de omroepen op elkaar afstemmen en de samenwerking regelen bij calamiteiten als de Bijlmerramp, het hoge water en bij het uitzenden van verslaggevers naar het buitenland.

Met Henk van Hoorn, hoofd actuele programma's van de NOS-radio, was Van Tellingen de afgelopen jaren een van de grote pleitbezorgers voor een gemeenschappelijke nieuwsredactie op Radio 1, om de concurrentie met de regionale en de commerciële omroepen beter het hoofd te kunnen bieden.

Het besluit van het NOS-bestuur voor de instelling van de 'piekurenredactie', twee maanden geleden, was gebaseerd op een voorstel van Van Tellingen. Met de opvatting dat de actualiteitenrubrieken van de diverse omroepen moeten verdwijnen hebben Van Hoorn en Van Tellingen vijanden gemaakt bij de omroepen, die vrezen voor verlies aan identiteit.

Henk van Hoorn besloot om die reden niet te solliciteren. Ook de kansen van Van Tellingen werden in omroepkringen niet hoog aangeslagen. Van Tellingen gaf zichzelf na zijn sollicitatiegesprek '41 procent' kans.

Van de zeven personen die hebben gereageerd op de interne sollicitatie-oproep, heeft de sollicitatiecommissie onder leiding van NOS- RTV-directeur R. Bierman, er drie opgeroepen. Van Tellingens belangrijkste tegen-kandidaat was Bernard Hammelburg, correspondent in de Verenigde Staten. De derde kandidaat was hoofdredacteur Flip Feij van Omroep Zeeland.

'Omdat hij een goede journalist is, goed weet hoe je met pluriformiteit omgaat en alles weet van Radio 1, daarom is hij benoemd', aldus Bierman. Deze ontkent dat hij Van Hoorn heeft geadviseerd om niet te solliciteren, zoals Van Hoorn vorige week beweerde in een artikel in Vrij Nederland.

Bierman: 'Wel heb ik verteld wat voor gevoelens er leefden. Sommige uitspraken van voorstanders van de piekurenredactie hebben irritatie opgeroepen bij de tegenstanders. Maar de benoeming van Van Tellingen is het beste bewijs dat het geen kwestie was van een afrekening.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden