Piet Hein, Piet Hein! De rente die wordt klein!

De Postbank is niet de enige bank die aan jeugdwerk doet. Ook andere banken proberen de klanten al zo jong mogelijk binnen te halen....

Tussen het eerste en vijftiende levensjaar kan jaarlijks maximaal 1200 gulden worden gespaard. Ook over dit bedrag wordt een premie van 1 procent per jaar vergoed. De rente ligt op dit moment met 3,5 procent echter een stuk lager dan bij de Special Blue-spaarrekening van de Postbank. Maar wie direct na de geboorte al kan beginnen met sparen, ligt wel tien jaar voor.

En dan de Rabo, de heersende bank op het platteland waar de spaarzin onder jongeren nog het grootst lijkt. Die heeft niets en is ook niet van plan de Zilvervloot weer te laten varen. 'Toen de Zilvervloot in 1992 werd afgeschaft, is niet overwogen de rol van de overheid voor het premiesparen over te nemen', aldus een Rabo-woordvoerder.

Hebben jongeren dan niets aan de Rabo? De bank heeft wel een jongerrekening, een gewone betaalrekening, waar ook een rente van 3,75 procent op wordt vergoed. 'Maar premies kennen we niet. En we hebben ook geen plannen om een dergelijke premiespaarregeling weer te introduceren.' Het paternalisme keert dus blijkbaar vooral terug in de grote steden.

Jonge spaarders met een vader-complex kunnen natuurlijk ook kiezen voor spaarbanken die hen niet als jongeren behandelen, zoals Spaarbeleg en Roparco. De laatste vergoedt momenteel 4,6 procent exclusief winstdeling, en de eerste zelfs 4,9 procent. Alleen de Special Blue-rekening van de Postbank scoort aanzienlijk beter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden