Piet Bleeker (1928-2018) was de eerste nationale held op de marathon

In de jaren vijftig was hij de beste marathonloper van het land. En hij bleef ook na zijn wedstrijdtijd met hart en ziel verbonden aan de atletiek.

Peter de Waard
Piet Bleeker Beeld
Piet BleekerBeeld

Hij stond eind jaren vijftig prominent op de sportpagina's van de kranten, zoals topschaatsers in deze tijd na een olympische race. Hardloper Piet Bleeker was de eerste nationale held op de marathon.

'Bleeker plukte vruchten van zelfbeheersing', kopte het Algemeen Handelsblad op 17 augustus 1959 boven het verslag van het open Nederlands kampioenschap marathon in Enschede, waarin hij voor de vierde keer de titel pakte. 'Zwaaiend beantwoordde hij de toejuichingen van het publiek', schreef de krant over Bleeker, destijds lid van atletiekvereniging Lycurgus in Krommenie.

Tandje bijzetten

In die marathon was hij de beste Nederlander, maar de race zelf won hij niet. Eerste werd dokter Pavel Kantorek, een blonde internist uit Praag, die de erfenis van de legendarische Emil Zátopek veiligstelde. Maar Bleeker, 31 jaar oud, was de beste Nederlander. Bijna dagelijks trainde hij na zijn werk bij Krommenie Vinyl (nu Forbo). Hij trainde op het voetbalveld van WFC of rende langs het kanaal in Krommenie. En hij zou nog een tandje bijzetten, want Bleeker wilde dat iedereen op de komende Olympische Spelen in Rome terdege rekening met hem zou houden, zei hij na de wedstrijd. Helaas raakte hij geblesseerd en kon daardoor de Spelen niet meemaken. Die van 1956 had hij ook al gemist.

Bleeker verhuisde na zijn huwelijk in 1961 naar Beverwijk, waar hij lid werd van de atletiekvereniging DEM, waarvoor hij nog vele wedstrijden won. Hij zou er de rest van zijn leven trainer en vrijwilliger blijven. De oudste Nederlandse marathonkampioen overleed 31 januari op 89-jarige leeftijd.

Piet Bleeker werd geboren in een katholiek akkerbouwgezin van veertien kinderen in Heerhugowaard. Aanvankelijk werkte hij op tuinderijen in de omgeving.

Maar na de oorlog kreeg hij een baan bij de linoleumfabriek in Krommenie. Hij begon bij de 'Lum', zoals de fabriek in de volksmond werd genoemd, als magazijnbediende en klom op tot chef van de lijmafdeling. Hij verhuisde naar Assendelft en werd daarlid van de atletiekclub Lycurgus, waar hij zijn grootste successen zou beleven.

Sportliefhebber

Op 8 juli 1956 won hij voor het eerst de nationale titel op een parcours dat voerde door het Amsterdamse Bos en Aalsmeer en eindigde op de sintelbaan van het Olympiaplein. Hij schudde zijn concurrenten af door de verversingspost voorbij te lopen. Zijn tijd was twee uur 47 minuten en 35 seconden. Hij miste hiermee net de kwalificatie voor de Olympische Spelen - een geluk bij een ongeluk, omdat Nederland deze zou boycotten vanwege de Sovjetinval in Hongarije. In 1960 zou hij de Spelen kunnen hebben halen als hij niet geblesseerd was geraakt.

Nadat hij in 1961 in Beverwijk was komen wonen, bleef hij nog enige tijd wedstrijden lopen. Maar na de geboorte van zijn dochters stopte Bleeker met de wedstrijdsport. Hij werd jeugdtrainer bij atletiekvereniging DEM, werd met de C-jongens nationaal kampioen en was later begeleider van de veteranen. Hij was onder meer trainer van Siem Herlaar, wereldkampioen bij de veteranen.

Zijn dochter Lia Bleeker zegt dat haar vader altijd een sportliefhebber bleef, die later vooral veel kilometers op de racefiets maakte. Voor DEM deed hij ook veel vrijwilligerswerk. Toen de supermarkt een clubactie hield, ging hij zo ver dat hij de ingezamelde bonnen ging strijken. In 2002 werd hij koninklijk onderscheiden.

Bleeker was al met de voorbereiding van zijn 90ste verjaardag bezig toen hij in januari overleed. Behalve door drie dochters wordt hij overleefd door zijn vrouw Jopie, die hij in zijn sport had leren kennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden