Column

Pier Visser, besmeurd

 

Toen Pier Visser (28), vierde op de provinciale kandidatenlijst van PVV Frieslân, afgelopen zaterdag ontwaakte, ontdekte hij dat hij in een fascist was veranderd.

Dit was althans met felgroene verf op de raam aan de zijkant van zijn huis gespoten: 'Fascist'. Ook zijn auto was ermee beklad, zag Pier Visser toen hij zijn rolgordijnen optrok: 'PVV fascistisch'. Op de zijmuur buiten hadden ze 'PVV nergens veilig' gekalkt. En op het raam aan de voorkant stond een groen kruis. Precies waar zijn poster hangt met Geert Wilders en de tekst 'Genoeg is GENOEG stem PVV'. Pier Visser vroeg zich af wat de buren voortaan van hem zouden vinden. Daarna dacht hij aan het protocol.

Het bekladde huis staat in het Friese Hilaard, een mooi dorp bij Jorwert, met 321 inwoners en zeven rijksmonumenten. Half uurtje rijden van Ternaard. Daar werd dezelfde nacht de woning besmeurd van nummer acht op de PVV-lijst. Nog een kwartier verderop, in het dorp Paesens aan de waddenkust, bekladden ze het huis van nummer zes en nummer vijf, zijn vrouw.

Een week daarvoor, in Zeeland, was al een stoeptegel door het raam gegooid bij Caroline Kooman, PVV-kandidaat op nummer vier. De Zeeuwse lijsttrekker en PVV-senator Peter van Dijk zei aan de telefoon dat Kooman (23) onder verscherpt politietoezicht staat sinds ze na een stuk in de krant over de tegel in een bus werd herkend en opnieuw belaagd - daarom geen publiciteit meer. Vijf van zijn kandidaten zijn jonger dan 30, zei Van Dijk zorgelijk, er is zelfs een gymnasiast van 17 bij. 'Maar met de PVV op je cv is het moeilijk nog carrière te maken.'

Pier Visser, in de Friese PVV de enige twintiger, herkende dit. Liever geen details in de krant over zijn horecazaak: met de PVV verlies je klanten.

De telefoon ging. 'Maarten!' Nummer zes uit Paesens. 'Fijn! Neem een slang mee!' Hij zou met een chemisch middel de laatste leus van de muur komen halen.

Het protocol. Alle PVV-kandidaten kennen het, zei Pier Visser. Eén: de lijsttrekker bellen. Max Aardema in Drachten. Twee: binnen blijven tot die komt. Drie: niet zelf de politie bellen, dat doet de lijsttrekker, en nog niet dat spul eraf halen ('Ik wilde heel graag dat spul eraf halen').

De politie deed uitgebreid buurtonderzoek. Daarna hielpen de buren van weerskanten en tegenover schoonmaken. Die hebben niets met de PVV, dus dat was een opluchting. 's Middags zijn alle PVV-kandidaten gewoon volgens plan gaan flyeren in Sneek.

Het onbekende 'Friese Verzet' eist de bekladdingen op, op het linkse onlineplatform IndyMedia. Ook de extreem-linkse activiste Joke Kaviaar rechtvaardigt daar de actie. Dat beetje verf? 'In oorlogssituaties worden dit soort lui gewoonweg geliquideerd.' Kaviaar is om dit soort teksten al eens tot vier maanden celstraf wegens opruiing veroordeeld.

Het huis van Pier Visser, weer schoon.

Pier Visser leek misschien wat onzeker, maar bang was hij niet. Met een vinger naar zijn hoofd wijzend: 'Ik heb ADD, sorry. Hier gebeurt van alles tegelijk.' In zijn woonkamer hing een prikbord vol oude rouwadvertenties: opa, oma , twee jonggestorven vrienden. In het keukentje een plank met drie reuzenpotten proteïne, omdat hij al sinds zijn 13de 62 kilo weegt ('Kiplekker verder, maar zo is het gewoon'). Als kind gepest. Valt 'niet op vrouwen' en verdraagt de gedachte niet dat hij in sommige landen 'zou worden gestenigd', terwijl 'die mensen hier een uitkering krijgen'. Was autoracer. Heeft eerder zijn huis zien afbranden. Dus nee: niet snel meer bang.

Pier Visser vroeg vriendelijk: 'En stemt u zelf nu ook echt links? Of valt het mee?' Toen: 'De islam is hier écht geen thema, hoor.'

Jullie zijn wel tegen meer moskeeën, zei ik. 'Alleen om kiezers te trekken', verklaarde Pier. 'Maar in de Friese fractie hebben we afgesproken dat we het er niet over gaan hebben. Er zíjn hier ook nauwelijks moslims.'

In Friesland draaide het om windmolens - tegen. En de afvaloven Harlingen - die moet dicht. Zelf vond hij het schoolzwemmen voor alle kinderen het belangrijkst. Maar radicalen die alleen de linkse media geloofden ('Sorry!'), die wisten dat natuurlijk niet. Alle begrip, zei Pier Visser, en hij zou er geen nacht van wakker liggen.

'De islam is hier écht geen thema, hoor.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden