Nieuws5G in Monaco

Piepklein prinsdom Monaco is nu de 5G-showroom van Huawei

Het piepkleine prinsdom Monaco is de showroom van Huawei, nu het als eerste land ter wereld een landelijk 5G-netwerk heeft, met dank aan het omstreden Chinese bedrijf. Buurland Frankrijk bekijkt het project intussen met argusogen, maar wat kun je met die gloednieuwe technologie?

Daan Kool en Niels Waarlo
Monaco vanuit de lucht. Beeld AFP
Monaco vanuit de lucht.Beeld AFP

Dat Monaco een bijzondere plek is voor liefhebbers van de snelste sportauto’s is al langer bekend, maar vanaf woensdagochtend moet je ook voor het snelste internet in het dwergstaatje aan de Middellandse Zee zijn. Als eerste land ter wereld heeft het prinsdom een landelijk 5G-netwerk laten aanleggen. Het netwerk is aangelegd door het Chinese technologiebedrijf Huawei, dat internationaal onder vuur ligt wegens zorgen om spionage. Gevreesd wordt dat Huawei gebruik kan maken van apparatuur in 5G-netwerken om gegevens over andere landen door te spelen aan de Chinese overheid.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Terwijl veel landen zich daar met strenge regelgeving tegen proberen te bewapenen, gaat Monaco juist vol overgave met de Chinezen in zee. Doel van die sprong in het diepe: de dwergstaat moet een ‘smart nation’ worden, dé Europese voortrekker op het gebied van communicatietechnologie. Daarmee hoopt het piepkleine prinsdom (37 duizend inwoners) met zijn kapitaalkrachtige bewoners (het hoogste bbp per hoofd van de bevolking ter wereld) aantrekkelijker te worden voor start-ups. De Monegaskische telecomprovider Monaco Telecom – die voor 55 procent in handen is van de bekende Franse techmiljardair Xavier Niel, en voor de overige 45 procent van het prinsdom – is daartoe een partnerschap aangegaan met Huawei.

Staatsbezoek

In september 2018 bracht prins Albert II van Monaco een vierdaags staatsbezoek aan China. Tijdens dat bezoek tekende Monaco Telecom een contract met Huawei, en werd de ambitie uitgesproken om van Monaco het eerste land te maken met volledige 5G-dekking. De warme band tussen Beijing en het piepkleine staatje aan de Côte d’Azur werd bevestigd in maart, toen de Chinese president Xi Jinping een officieel bezoek bracht aan Monaco. Een unicum: nooit eerder deed een zittende Chinese president het dwergstaatje aan.

Maar nu China’s telecomgigant wereldwijd onder vuur is komen te liggen, en steeds meer westerse landen de deuren voor Huawei sluiten, is het mondaine prinsdom met zijn casino’s, luxehotels en jachthavens een ideale showroom om de nieuwste technologische ontwikkelingen uit Beijing aan de wereld te tonen. Zo rijdt er sinds deze week een zelfrijdende stadsbus rond in Monaco. Dat lijkt vooral een publiciteitsstunt om aandacht te trekken voor het 5G-netwerk, dat essentieel wordt geacht voor de ontwikkeling van autonome voertuigen.

Mijlpaal

De landelijke 5G dekking is een belangrijke mijlpaal voor de Monegasken en de Chinezen, maar niet de eerste. In 2017 leidde het Chinees-Monegaskische partnerschap tot het eerste volwaardige 4G-netwerk met een snelheid van 1 gigabit per seconde. Achttien maanden daarvoor was Monaco Telecom de eerste Europese provider die zijn klanten – zo’n 35 duizend inwoners van Monaco – kon voorzien van internet op een snelheid van 450 megabits per seconde.

Al die records haalde Monaco Telecom met dank aan hardware van Huawei-makelij. Het Chinese telecombedrijf opende in 2014 een research & development-afdeling in Sophia Antipolis, het ‘Silicon Valley van Frankrijk’, dat zo’n 45 kilometer ten westen van Monaco ligt. Monaco als proeftuin met Huawei als landschapsarchitect; het lijkt een zorgvuldig voorbereide operatie.

In Frankrijk wordt de vrijage tussen Monaco en Huawei met argusogen bekeken. Het Franse parlement nam onlangs een wet aan die providers verplicht om eerst toestemming te vragen aan een controlerend agentschap alvorens een 5G-netwerk te laten aanleggen. Volgens het Franse zakenblad Les Echos maakte de Franse regering eerder al een aantal ongeschreven afspraken met de vier grootste telecomaanbieders van Frankrijk. In ‘het hart’ van het 5G-netwerk wordt geen hardware van Huawei gebruikt. In het netwerk in de regio Parijs zijn Chinese onderdelen taboe, en voor de landelijke netwerken van de providers geldt een maximum van 50 procent Huawei-apparatuur. Saillant detail: een van de betrokken telecomaanbieders is Free, het bedrijf van Xavier Niel, die ook meerderheidseigenaar van Monaco Telecom is.

Cybersecurity

Volgens een woordvoerder van Monaco Telecom houdt het Monegaskische Agentschap voor de cybersecurity voldoende toezicht op de activiteiten van Huawei in het prinsdom. De algemeen directeur van Monaco Telecom, Martin Péronnet, benadrukte in mei in de Franse krant Le Figaro dat Monaco niet het enige land is dat samenwerkt met Huawei. De aanleg van het 5G-netwerk is volgens Péronnet bovendien essentieel voor Monaco. ‘Als we dit niet doen, is ons netwerk binnen enkele jaren overbelast.’

Hoe zit dat dan precies in Nederland? En wat gaat u merken van deze 5G-ontwikkelingen?

Ook in Nederland is ‘het netwerk van de toekomst’, 5G, binnenkort alledaags. Volgend jaar moeten de eerste netwerken operationeel zijn. Vorige maand maakte Staatssecretaris Mona Keijzer de ambities concreet: in 2022 moet mobiel internet in Nederland gemiddeld drie keer sneller zijn dan nu.

Eigenlijk is deze eerste vorm van 5G in Nederland nog niet zo spannend. Internetverkeer via 5G kan namelijk verlopen via verschillende frequentiebanden. Daarbij geldt: hoe hoger de frequentie, hoe sneller het internet (en hoe minder ver het bereik van de antenne). Staatssecretaris Keijzer verwacht in 2022 pas de 3,5 gigahertz-band te kunnen veilen, die nog hogere snelheden belooft. Deze band is in de rest van de wereld al vanaf het begin de standaard. Nederland is een uitzondering doordat afluisterschotels van de inlichtingendiensten in Friesland de 3,5 gigahertz-band bezet houden.

Er is voor 5G overigens een nóg hogere frequentieband beschikbaar: 26 gigahertz. Daarbij is het nodig om data in strakke bundels naar apparaten te sturen, anders zijn de golven te zwak voor fatsoenlijk dataverkeer. Dan nog heb je veel meer antennes nodig dan bij lagere frequenties om een gebied van mobiel internet te voorzien. Het duurt waarschijnlijk nog een paar jaar voordat deze frequentieband in Nederland beschikbaar komt voor 5G.

Dinsdag werd voor het eerst in Nederland een 5G-verbinding gelegd via het bestaande mobiele netwerk. En wel in Maastricht, zo maakte Vodafone bekend. Het gaat om een testverbinding, om te zien hoe 5G-apparatuur zich houdt als je het aansluit op het huidige netwerk. Eerdere proeven vonden volgens het telecombedrijf plaats in besloten testomgevingen. Dit jaar zullen meer van dergelijke pilots volgen, onder meer in Eindhoven.

Dit gaat u ervan merken

1. Sneller internet

Met 5G krijgen onze telefoons sneller internet dan met 4G. Mits die telefoons zijn voorzien van een chip die 5G ondersteunt – de meeste grote merken hebben zulke smartphones al aangekondigd. Nu is 4G in Nederland op veel plaatsen zo goed, dat sneller internet in veel situaties niet zo gek veel toevoegt. Een website laden of een YouTube-filmpje kijken gaat doorgaans al soepel. De voordelen zijn evidenter tijdens het downloaden van grote bestanden en online gaming. Sommige experts denken bovendien dat 5G door de hogere snelheid en betrouwbaarheid wifi deels zal vervangen, ook in de huiskamer.

2. Grotere capaciteit

5G-technologie maakt het mogelijk data in gerichte bundels naar apparaten te versturen. Door die efficiëntie kan het netwerk veel meer apparaten tegelijk ondersteunen. Dat betekent minder snelheidsverlies tijdens drukke muziekfestivals, maar dankzij die hoge capaciteit wordt het ook mogelijk om enorme hoeveelheden sensoren met internet te verbinden. Waar dat nuttig voor is? Dat is nog goeddeels de vraag. Mobiele aanbieders tuigen onder meer in Den Haag proeftuinen op om nieuwe toepassingen te ontdekken. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan ‘slimme steden’ met lantaarnpalen die zelf melden dat ze stuk zijn, of fabrieksrobots die direct met elkaar communiceren.

3. Nauwelijks vertraging

Er zit altijd vertraging tussen het versturen en het arriveren van data tussen twee met internet verbonden apparaten. Die vertraging kan met 5G flink omlaag: van tientallen milliseconden naar enkele milliseconden. Voor autonoom rijdende auto’s die onderling communiceren kunnen die millisecondes het verschil maken tussen een botsing of een tijdige ontwijking, is het idee. Anderen denken dat augmented reality en virtual reality – waarbij een bril je in een andere werkelijkheid plaatst – door 5G werkelijk van de grond kunnen komen. Bevinden twee mensen op afstand zich in dezelfde virtuele realiteit, bijvoorbeeld in een videogame of tijdens een virtuele ontmoeting, dan is een beetje vertraging immers al snel hinderlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden