Piemels als harpoenen

'Ik Badra, decreteer dat ik slechts van ding zeker ben: ik heb de allermooiste kut van de hele wereld, de mooist gevormde, de allerdiepste, de allerwarmste, de lekkerst glijende, de allerluidruchtigste, de allergeurigste, de meest zoetgevooisde, de allergulzigst naar piemels snakkende wanneer de piemels zich oprichten als harpoenen.' Het staat...

Wineke de Boer

Een zeventienjarig meisje wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere man en besluit na vijf jaar van nachtelijke verkrachtingen te vluchten naar haar tante Selma in Tanger. Die tante is een prachtige, onafhankelijke vrouw die genoeg van mannen afweet, maar haar nichtje er niet van kan weerhouden verliefd te worden op de verleider Driss. Hij wijdt haar in in de lichamelijke liefde, die haar helemaal in beslag neemt, en waarbij ze, zoals ze in de proloog stelt, het mystieke in het erotische beleeft.

Met mystiek heeft Wilde vijg echter weinig te maken. De enige passage die aanspraak maakt op die kwalificering is die waarin Badra haar minnaar op gelijke hoogte stelt met God (moet dit niet Allah zijn? wdb.) en vrijen met hem voor haar 'de enige manier (is) waarop mijn gebed ten hemel kan stijgen'. Verder wordt God er alleen bijgehaald om het geheel wat meer gewicht te verlenen en het boek een plaats te geven in de Arabische erotische traditie, maar dat lukt niet echt.

Al snel lijkt het hele verhaal, dat ook nog autobiografisch zou zijn, niet meer dan een excuus voor een aaneenrijging van erotische scs. Vhaar ongelukkige huwelijk heeft Badra wel degelijk haar lichaam en dat van andere meisjes verkend. Na de eerste nachten met haar minnaar herinnert ze zich die gelukkige tijd waarin ze met haar vriendinnetjes onder de dekens kroop. En zo komen we van de heteroliefde bij de kleine meisjes. Daarna wil Driss dat ze kijkt hoe hij het doet met twee prostituees, belanden we bij de trio's en verhaalt deze geilaard ten slotte nog van zijn ervaringen met een andere man.

Door de nadruk op Badra's vrouwelijkheid, opmerkingen als 'kleine borstjes die je amper kon zien onder de dunne jurkjes' en de sc waarin ze een orgasme krijgt wanneer ze haar schaamlippen (ja, ook die van binnen) onthaart met gebrande suiker, is het lastig om de auteur als een vrouw te blijven beschouwen. Wilde vijg is een mannenfantasie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden