Picosteady

Lopend filmen met je smartphone kan nu zonder schokkerige beelden, dankzij de Picosteady

BARD VAN DE WEIJER

Wat: Picosteady, een steadicam voor thuiscamera's en smartphones

Prijs 140 euro

picosteady.com

Het hele idee is natuurlijk een beetje bezopen; dat je een compleet metalen staketsel aan je smartphone hangt om er soepel mee te kunnen filmen. Waarom zou je dat willen? Voor een bruidsreportage gebruik je een camcorder met fatsoenlijke beeldstabilisatie en dat de filmpjes van je hond in het stadspierenbad een beetje schokkerig zijn, soit.

Anderzijds: de videokwaliteit van vooral de jongste smartphones van Samsung en Apple is redelijk goed, dus waarom niet investeren in een apparaat dat ook het gebrek aan goede beeldstabilisatie compenseert? Twee Amerikaanse broers ontwikkelden zo'n apparaat, de steadicam. De steadicam stamt al uit de jaren zeventig; een ingewikkeld apparaat dat met behulp van contragewichten helpt schokvrij te filmen zonder statief. Maar steadicams zijn zwaar en duur en voor smartphones was er geen fatsoenlijke beschikbaar, vonden de twee Amerikanen. Zij gebruiken hun smartphone geregeld voor korte animatiefilmpjes en ontwikkelden daarom zelf een ministeadicam die ze de Picosteady noemen.

Om het apparaat op de markt te kunnen brengen, hadden ze een investering van 15 duizend dollar nodig, dat ze op een sympathieke manier vergaarden. De broers vroegen potentiële kopers alvast het aanschafbedrag van 169 dollar (140 euro) te reserveren via hun creditcard. Met deze 'bankgarantie' konden de broers aan de slag om hun Picosteady marktrijp te maken. Pas op het moment dat het product echt werd geleverd, schreven de broers het bedrag af en stuurden hem op. In korte tijd was het vereiste bedrag ruimschoots binnen. Nu is de Picosteady 'gewoon' te koop. Hij werkt trouwens ook met spiegelreflexcamera's en gewone camcorders.

De Picosteady ziet er tamelijk lowtech uit. Hij bestaat uit een metalen framepje dat met een boogje om het handvat naar beneden loopt. Onderaan hangen een of meer metalen schijfjes, die als contragewicht dienen. Hierdoor wordt het zwaartepunt van de camera verlaagd en door het extra gewicht beweegt het geheel minder makkelijk, waardoor schokken worden geabsorbeerd.

Het effect? Groots, als je de video's mag geloven die ermee geschoten zijn. Lopend filmen leidt nu niet meer tot schokkerig beeld, maar tot een gladde 'professioneel' ogende productie. Overigens is de claim van de broers dat er geen andere fatsoenlijke steadicams bestaan voor smartphones niet waar: onder meer de Smoothee doet precies hetzelfde. En wie een beetje handig is, knutselt er zelf een voor een paar tientjes aan materialen, laten filmpjes op YouTube zien.

Een van de beroemdste steadicamshots komt overigens uit Stanley Cubricks The Shining waarbij de cameraman het jongetje in zijn skelter door de hotelgangen volgt. Ook Quentin Tarantino is een liefhebber van steadicamshots, die in bijna al zijn films terugkeren. Een van de langste steadicamshots ooit gemaakt, zit in Pulp Fiction, al wordt de regisseur ruimschoots verslagen door de film Russian Ark, dat bestaat uit één lang (96 minuten) steadicamshot - het langste shot uit de filmgeschiedenis, aldus het blad Total Film. Wij zeggen: dat kan langer. Succes.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden