Picknick

WiBra

WiBra


'Waar was God vorige week?' citeerde De Telegraaf gisteren 'de vraag die weergalmde in talloze kerken'. Ja, waar was Hij? Het zou natuurlijk leuk zijn als we daar een sussend antwoord op kregen, bijvoorbeeld: 'Hij was een dagje naar de Efteling, mag Hij óók eens?' of 'Hij was met Zijn kop op Zijn toetsenbord in slaap gesukkeld, maar die gozer werkt ook hárd hoor, daar hebben wij geen weet van'.


De werkelijkheid is simpeler. God was vorige week op precies dezelfde locatie als volgende week, deze week, honderd jaar geleden en over honderd jaar: in de gedachten van mensen die niet kunnen accepteren dat rampspoed en geluk óf het gevolg van menselijk handelen zijn, óf louter toeval.


Ik moest denken aan Christopher Hitchens, de scherpzinnige, omstreden en helaas ook al weer drie jaar dode Brits-Amerikaanse journalist/ polemist. Wat wist die man zijn afkeer van religie fijn te verwoorden! Alleen al het citaat 'Wat zonder bewijs kan worden beweerd, kan ook zonder bewijs worden verworpen'; meer heb je als aarzelende atheïst niet nodig.


Ook had hij het nogal op moeder Teresa voorzien. Dat klinkt heel gemeen, een beetje alsof je voor de lol jonge poesjes doodtrapt, maar in feite had hij groot gelijk. Moeder Teresa heeft zich, in naam van het geloof, altijd verzet tegen geboortebeperking, vrouwenemancipatie, het gebruik van gezond verstand en andere structurele wapens in de strijd tegen armoede. Ook liet ze mensen op hun sterfbed stiekem dopen, met een natte theedoek. 'Moeder Teresa was geen vriend van de armen, maar een vriend van de armoede', schreef Hitchens. 'De kern van de zaak is niet dat ze op een eerlijke manier het lijden wil verlichten, maar wel dat ze een cultus gebaseerd op dood, lijden en onderwerping wil verspreiden.'


Hitchens kreeg keelkanker, waar hij uiteindelijk aan zou sterven. Zijn tegenstanders zagen die ziekte als de wraak van God, omdat zijn keel het 'orgaan van zijn godslasterlijkheden' was, waarop hij tegenwierp dat hij 'ook een heleboel ándere organen godslasterlijk gebruikt had'. Helaas trad hij niet in detail.


'De vier meest overschatte dingen in het leven zijn champagne, kreeft, anale seks en picknicks', zei Hitchens ook eens. Vooral wat betreft die picknicks slaat hij de spijker op zijn kop. Een picknick is heus aanvaardbaar onder ideale omstandigheden. Maar die zijn er nooit. Het wordt altijd verpest door muggen, bedorven aardappelsalade, lauwe rosé, kleffe hitte, slagregens, een slapend been, hondenpoep en ritselende masturbanten in de bosjes die naar je 15-jarige dochter loeren. Iets dergelijks, maar dan met veel ingrijpender gevolgen, geldt voor religie.


Maar jammer is het wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.