Picknicken? Eet toch lekker binnen

Tijdens het bladeren in de krant van afgelopen vrijdag viel mijn oog op een advertentie van de firma Fatboy. U kent ze vast wel, die bovenmaatse zitzakken die in om het even welk interieur de aanblik van een slordig gedempte dijkdoorbraak bieden: ik kan het weten, want er liggen er...

Sylvia Witteman

Die mensen van Fatboy maken, blijkens de advertentie, tegenwoordig ook iets dat ze een ‘Knäpsäck’ noemen: een rond picknickkleed dat zich, zo toont een bijgaande foto, laat samensnoeren tot iets dat inderdaad wel op een knapzak lijkt, maar dan héél groot en onhandig, ongeveer net als die zitzakken dus.

De foto toont het kleed, niet bedekt met gebraden kip, meloen, flessen prosecco en frisse salades, zoals dat hoort bij een picknick, maar schamel bestrooid met een paar houten blokjes. Terecht, want een picknick van enige allure is absoluut niet te vervoeren in een knapzak of ‘Knäpsäck’: alle kostelijke gerechten zouden uiteenvallen of ongunstig door elkaar geschud worden.

Een picknick hoort in een mand, en picknickers horen op een plaid en niet op een mal rond ding van parachutestof. Trouwens, het picknickseizoen is afgelopen, en bovendien regent het hier veel te vaak om überhaupt de gok van picknicken te wagen. U blijft de komende driekwart jaar lekker binnen, kookt gewoon eten, lekker warm, en dat eet u gewoon aan tafel.

Onderstaand recept zette ik jaren geleden al eens in de krant, maar zó veel mensen vroegen om herhaling dat ik mij niet hoef te schamen.

Braad het vlees in niet te grote porties aan in een zeer grote braadpan met wat olijfolie. Schep het vlees eruit, fruit de groenten, kruiden en ansjovis tot een en ander zacht is. Doe het vlees terug in de pan en strooi er de bloem over.

Verwarm de wijn met fond en tomatenpuree in een steelpan, giet alles bij het vlees, en roer tot de saus wat bindt. Laat de pan nu een uur of drie héél zachtjes sudderen op zeer zacht vuur, of in de oven (als u een precisieoven bezit) op 90 graden. Maak de schotel op smaak af met zout en veel vergemalen zwarte peper, geef er stevig brood bij en een grote bak sla. En verzoen u met het feit dat het picknickseizoen voorbij is, voorbij, voorbij, en voorgoed voorbij.

Sylvia Witteman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden