Picknick zonder pijnboompitten

Gemengde sla is soms een vergissing. Het begint al in de supermarkt met baaltjes voorgemengde flarden sla in verschillende kleuren....

Wouter Klootwijk

Omdat er vrije dagen naken waarop men buiten eet, hier wat suggesties voor salade van verbazende eenvoud bij maximaal effect.

Over de royaligheid van een picknick of een buffet buiten achter het huis zal uiteenlopend worden gedacht, net als over auto's. Maar bijna zeker weten we, dat juist weinig keuze de gasten gelukkig stemt. Kiezen uit overvloed is niet voor iedereen vanzelfsprekend feest.

Zoek een krop andijvie met een geel hart en fijn blad. Laat de krop voorlopig heel, het harde schijfje onderaan is een hand vatje. Was hem in koud stromend water. Zet een laagje water in een grote pan op het vuur te koken en houd de krop een paar tellen op zijn kop in de stoom. Laat hem ondersteboven goed uitlekken en schud het laatste nat er af. Maak met groene geurige olijfolie, azijn naar voorkeur, wat mosterd en veel peper uit molen of strooibus een vinaigrette.

Snijd met een scherp puntig mesje nu de harde kern uit de krop en probeer de krop waarvan al het blad nu los ligt, in z'n geheel in de vorm zoals hij door een god ontworpen is op een groot bord of ondiepe schaal te leggen, als een bloem. Strooi er nu geen pijnboompitten over, ook geen geroosterde pijnboompitten, weg met de pijnboompitten, gek word je van die eeuwige pijnboompitten en ze zijn meestal nog ranzig ook. Sprenkel er met een kleine lepel vinaigrette over en brokkel er met overgave en beleid blauwschimmelkaas over. Laat de gasten van de schotel een ravage maken. Eten van een bordje met een vorkje kan niet, deze sla smaakt geweldig tussen brood uit de hand.

Een variant. Geen blauwschimmelkaas over de groene gevinaigretteerde basis, maar in hete olie nogal hard gebakken blokjes aardappel, gemengd met veel in hete olie roergebakken knoflooksnippers. Nu kunnen er gerust ook grove kristallen zeezout over. Dat hoeft weer niet als in plaats van de knoflook flintertjes spek (royale hoeveelheid) zijn gebakken en met de aardappelblokjes gemengd.

Een heel andere sla. Geschikt voor op een bordje met een vorkje.

Kidney-bonen uit blik. Spoel ze af en laat ze uitlekken. Roerbak in hete olie veel knoflooksnippers. Meng beste olijfolie met wat goede azijn en doe er veel gemalen peper door. Schep bonen met knoflookbaksel door de vettige vinaigrette en verder niks aan doen.

Het kan ook met heel andere bonen. Maar pijnboompitten, echt niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden