Piccata van kip met mascarpone en citroen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Piccata van kip met mascarpone en citroen (hoofdgerecht voor 2-4 personen)

null Beeld .
Beeld .

Volgens de Italiaanse denker Alessandro Baricco wordt onze westerse beschaving op dit moment overlopen door de barbaren. Ter geruststelling: hij heeft het niet over de vluchtelingenproblematiek. Het gaat hem over de barbaar in ieder van ons. De beschaafde mens zoekt de betekenis van het leven in de diepte - in het bestuderen van de Negende van Beethoven, in het doorploegen van een moeilijk boek, in het doorgronden van een ondoorgrondelijke wijn, in zelfverwezenlijking als de vrucht van studie, discipline en doorzettingsvermogen. De barbaar daarentegen zoekt de betekenis in de breedte, aan de oppervlakte, door zo veel mogelijk ervaringen aaneen te rijgen, zonder het anker van moraal of religie, surfend over het internet en via social media. De barbaar in optima forma is een multitasker.

Aan dit alles dacht ik terwijl ik in de sportschool de longen uit mijn lijf trapte, terwijl ik op mijn iPhone naar Spotify luisterde én driftig zapte langs de kanalen in het tv-scherm van mijn fiets. Het is eigenlijk het enige moment dat ik nog weleens tv kijk en ik kom dan altijd bij een kookprogramma uit.

Nu heeft dat multitasken ook zijn nadelen, onder meer dat je concentratievermogen er niet op vooruitgaat, dus ik weet achteraf nooit precies waarnaar ik gekeken heb. Het gerecht van vandaag keek ik min of meer af van een Amerikaanse meneer met een Italiaanse naam, die zijn ogen altijd sluit van verrukking als hij zijn eigen gerechten proeft en die ook nog een taartbakprogramma schijnt te hebben. Hoe hij heet weet ik niet meer, en dat is jammer, want bronvermelding is wel zo chic (Buddy Valastro, red.). Maar dat zal wel dat restje beschaving in mij zijn.

Bereiding

Leg de kipfilets op de snijplank en snijd ze horizontaal in de lengte door, van de bolle voorkant naar de punt van de filet, zodat u twee platte schijven overhoudt. Leg de stukken tussen twee velletjes plasticfolie en sla ze nog wat dunner, bijvoorbeeld met een deegroller. Kruid de kip met peper en zout. Klop de eiwitten los en meng de bloem met de parmezaan. Haal de kip er goed doorheen, eerst door het eiwit en dan door de bloem, totdat alle stukken bedekt zijn. Verhit wat olie en roomboter in een ruime koekenpan en bak de piccata aan alle kanten goudbruin, in ongeveer 6 minuten.

Klop ondertussen de mascarpone los met het citroensap en meng ook de bieslook erdoor. Bak de kappertjes even of spoel ze onder de kraan en lepel ze daarna door de koude saus, die u ten slotte op smaak brengt met flink wat zwarte peper. Serveer de piccata met wat saus erover (en misschien nog wat parmezaan), en groene boontjes met gesauteerde uitjes of een tomatensalade met basilicum.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 2 kipfilets
- peper en zout
- 3 eiwitten
- 3 eetl. bloem
- 3 eetl. strooiparmezaan (uit een zakje)
- olijfolie
- 1 klont roomboter
- 150 ml mascarpone
- sap van 1 citroen
- 2 eetl. gehakte bieslook
- 2 eetl. kappertjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden