Philips zet ook snoeimes in fundamenteel onderzoek

Bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven verdwijnen 145 van de 2000 banen. De afslanking bij het beroemde NatLab, waar fundamenteel onderzoek wordt gedaan, is een rechtstreeks gevolg van de forse sanering die Philips doorvoert bij Sound & Vision, de divisie voor consumentenelectronica....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nog geen vijf jaar na de pijnlijke saneringsoperatie Centurion van de net vertrokken president Jan Timmer moet Philips opnieuw reorganiseren. Met het weer op de been helpen van Sound & Vision, waar televisies, cd-spelers en andere audio-apparatuur worden gemaakt, is achthonderd miljoen gulden gemoeid. Zesduizend mensen verliezen hun baan.

'De afslanking is in zoverre alarmerend dat, anders dan in het verleden, de omvang van het NatLab dit keer niet zonder rigoreuze maatregelen plaats kan vinden', zegt Jos Hermus, bestuurder van de vakbond VHP Philips voor hoger personeel. De doorstroming bij het NatLab ging in het verleden dubbel zo snel als bij andere concern-onderdelen. Veel managers bij Philips beginnen bij het NatLab en stromen na een paar jaar door naar een lijnfunctie in een divisie.

Hermus ziet de afslanking vooralsnog niet als het begin van het einde van het NatLab. 'Dit mag je niet beschouwen als de eerste fase in het afbouwen van het laboratorium.' Dat zou volgens de VHP-bestuurder rampzalig zijn. 'Het NatLab heeft een spilfunctie voor de product-ontwikkeling van alle divisies van Philips. Het onderzoek bij het NatLab vormt de basis voor de werkgelegenheid van Philips in Nederland.

Woordvoerster Marianne Vincken van het NatLab ontkent echter dat de nieuwste ingreep aanzienlijk drastischer is dan soortgelijke inkrimpingen in het verleden. 'Wij kunnen geen garantie geven dat het zonder ontslagen kan, maar ook in dit geval lijkt het er erg op dat het wel zal lukken.' Volgens Vincken gaat het om het opvangen van normale fluctuaties in de research-inspanningen. 'Wij kunnen de terugloop in de contracten met Sound & Vision niet eindeloos opvangen, maar het kan over een paar jaar weer zijn recht getrokken.'

Ook bij de operatie Centurion ontkwam het fundamentele onderzoek niet aan het snoeimes. Vincken: 'Het aantal mensen bij Philips Research is toen wereldwijd teruggebracht van vier- tot drieduizend, waarvan tweeduizend in Nederland. Dat is het tot nu toe nog steeds.' Bij de 145 banen die moeten verdwijnen gaat het ruwweg voor de helft om onderzoekers en voor de andere helft om ondersteunend personeel.

Jaarlijks neemt het NatLab ongeveer een kleine 150 nieuwe onderzoekers in dienst, met name hbo-ers en academici. Het kennisinstituut werkt uitsluitend voor Philips en samenwerkingsverbanden waarbij het concern is betrokkenen.

Het NatLab, opgericht in 1913, maakt onderdeel uit van Philips Research. Dit bedrijfsonderdeel telt vestigingen in vijf landen (Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland) en ongeveer 3200 werknemers.

Bestuurder A. Verhoeven van de Unie noemt de ingreep 'relatief groot'. Hij vindt dat Philips de noodzaak van de sanering goed moet duidelijk maken, wil de bond instemmen met een reorganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden