Philips wordt steeds kleiner: 4.500 banen weg

Ooit werkten er bij Philips wereldwijd 412 duizend mensen, in 2014 zijn dat er nog maar 116 duizend. Het bedrijf moet weer reorganiseren, zei topman Frans van Houten maandag. Philips is te log. In Eindhoven is niemand verrast.

AMSTERDAM - Philips, ooit het grootste bedrijf van Nederland, blijft maar krimpen. De elektronicafabrikant, die al sinds de jaren zeventig aan het reorganiseren is, meldde maandag dat de komende jaren nog eens 4.500 banen worden geschrapt, waarvan 1.400 in Nederland, 10 procent van het totaal. Met de nieuwe ingreep is Philips straks ruim eenderde - meer dan 70 duizend werknemers - kleiner dan tien jaar geleden.


De jongste reorganisatie moet Philips sneller, slanker en slagvaardiger maken in de strijd met vooral de Aziatische concurrentie. De ingreep werd aangekondigd door Frans van Houten (51), die in april Gerard Kleisterlee opvolgde als bestuursvoorzitter van Philips. Het banenverlies is fors, maar staat in geen verhouding tot de saneringen die Van Houtens voorgangers doorvoerden. Zowel onder Kleisterlee als onder diens voorganger Cor Boonstra verdwenen 70 duizend banen.


De reorganisatie moet 800 miljoen euro aan bezuinigingen opleveren. Het banenverlies treft vooral het management en ondersteunende diensten op de divisiekantoren, zoals ict en personeelszaken. 'Philips is te bureaucratisch. De ondersteunende diensten zijn te zwaar, alsof we een groter bedrijf zijn dan we in werkelijkheid zijn', aldus Van Houten, die het banenverlies 'spijtig maar onvermijdelijk' noemt. Volgens de Philips-baas zouden de maatregelen ook zonder de economische crisis nodig zijn geweest.


Op de verkoop- en marketingafdelingen wordt niet bezuinigd. Philips investeert juist 200 miljoen euro extra in onderzoek en ontwikkeling. Dat moet het bedrijf op termijn weer groei en nieuwe klanten opleveren. Voor de komende tijd verwacht het bedrijf geen belangrijke verbetering in de resultaten. Waar de banen in Nederland gaan verdwijnen, is nog onduidelijk. Wel zijn relatief veel ondersteunende diensten en kantoren gevestigd in Eindhoven. Internationaal gaan vooral in Europa en de Verenigde Staten banen verloren.


De besparingen moeten niet alleen komen van minder mensen, maar ook van minder gebouwen. Van Houten schat de totale vaste kosten van Philips op vijf miljard euro. Daarvan zit 750 miljoen euro in gebouwen en diensten voor onder meer het onderhoud.


Philips wil gebouwen afstoten en gaan huren, zoals bij het hoofdkantoor in Amsterdam al gebeurt. 'We moeten ons geld in kansrijke projecten stoppen, niet in stenen.' Het aantal vierkante meters moet onder meer verminderen door kantoren samen te voegen. Daarmee gaan werknemers van diverse disciplines ook beter samenwerken, hoopt Van Houten. Gedwongen verhuizingen voor werknemers zijn niet aan de orde, stelt Van Houten. Wel kunnen zaken in de regio worden samengevoegd.


De nieuwe baas werkt aan een cultuurverandering, die Philips ondernemender en innovatiever moet maken. Van Houten ziet het Zuid-Koreaanse Samsung als voorbeeld van een slank en efficiënt bedrijf. 'Wij hebben betere innovaties. Maar als de kosten te hoog zijn, kiezen klanten toch voor een ander.' Met de reorganisatie komt Philips met de hoogte van kosten mondiaal in de middenmoot.


Philips telde ooit wereldwijd 412 duizend werknemers. In Nederland waren het er in 1970 nog zo'n 100 duizend. Als de reorganisatie in 2014 klaar is, zijn er mondiaal nog 116 duizend werknemers over, van wie ruim 12.500 in Nederland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden