Philips-wijk balanceert tussen hip en oud

Moet je die honderden meters lange voorgevels zien van de Hoge Rug, het oude fabriekscomplex van Philips, op een steenworp afstand van het PSV-stadion en het Philips-dorp....

Je kunt er fantastische dingen mee doen. 'Kijk eens naar die plint bij de ingang. Ik zie het al voor me: mooie winkels en voorzieningen op de begane grond. Appartementen in alle soorten en maten daarboven.'

Bakker presenteert dinsdag haar masterplan voor Park Strijp, een nieuwe wijk van 27 hectare op het gelijknamige vooroorlogse Philips-terrein in Eindhoven. De vijf rijksmonumenten in het gebied blijven gehandhaafd.

De drie gebouwen van de Hoge Rug, het Veemgebouw en het Klokgebouw. Maar voor het eerste natuurkundige laboratorium van Philips is ze onverbiddelijk: 'Eruit met dat ding.'

Die keuze zal nog wel stof doen opwaaien in Eindhoven. Het NatLab heeft een hoge symbolische waarde. Einstein kwam er ooit op bezoek. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana spraken er voor het eerst via een draadloze verbinding met voormalig Nederlands-Indië. Kan wel zijn, vindt Bakker, maar het gebouw is geen monument.

'Het is een uitvinderscentrum. De groten der aarde kwamen er bijeen. Maar de cultuurhistorische waarde zit niet in het monumentale gebouw zelf.'

Het industrieel erfgoed van Philips wordt voldoende gewaarborgd door het behoud van de andere, monumentale gebouwen, meent ze. 'We kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Anders is er niet voldoende ruimte voor nieuwbouw en komt de balans in gevaar.'

Het gemeentebestuur van Eindhoven, dat gisteren akkoord ging met Bakkers masterplan, deelt die mening. 'Wij vinden dat het NatLab niet kan blijven staan', aldus wethouder F. Backhuijs. De gemeentelijke monumentencommissie wil het gebouw echter behoeden voor de sloophamer. Volgende maand beslist de gemeenteraad.

Park Strijp moet het Eindhovense stadscentrum de broodnodige allure geven. Burgemeester Welschen wil de wijk nu al vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam en het Céramique-kwartier in Maastricht. Het zal een hippe wijk worden met circa 1600 woningen, naast kantoren, ateliers, winkels en een groot binnenstedelijk park.

Op het terrein werken nu nog bijna vierduizend werknemers van Philips en enkele verzelfstandigde bedrijfsonderdelen. Het elektronicaconcern wil het personeel concentreren op twee andere locaties in Eindhoven: de nieuwe hightech campus en het Vredeoord-complex aan de Boschdijk.

Over twee maanden koopt de gemeente het terrein van Philips voor 140 miljoen euro. Het terugtrekken van het bedrijf is de komende jaren in fasen gepland. De herontwikkeling van het fabrieksterrein zal vermoedelijk zo'n tien tot vijftien jaar vergen. Projectontwikkelaar Volker Wessels Stevin schat de kosten op ruim 700 miljoen euro.

Volgens Bakker is het een uniek project. Nergens in Nederland bestaat een wijk met zulke grote lappen aan monumentale fabrieksgebouwen.

'Het is vergelijkbaar met de Kop van Zuid in Rotterdam, maar dan een maatje groter.' Dat zijn woorden die de bestuurders van Eindhoven doen gloeien van trots. 'Ik ken geen enkel plan waarbij zoveel monumenten zijn geïncorporeerd', beaamt burgemeester Welschen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden