Philips verdiende fors aan wietlampen

Een groothandelaar in lampen voor de illegale wietteelt stalkt en bedreigt al enkele maanden Philips-medewerkers, onder wie topman Frans van Houten. De man is kwaad omdat Philips sinds september geen zaken meer met hem wil doen.

AMSTERDAM - Dat zegt Philips naar aanleiding van een aflevering van het journalistieke onderzoeksprogramma Brandpunt, die zondagavond op televisie werd uitgezonden. Brandpunt stelt op basis van meerdere anonieme bronnen dat Philips willens en wetens jarenlang veel geld heeft verdiend aan de illegale teelt van marihuana.


Philips zou sinds 2002 financieel profiteren van de hennepteelt, een 'bedrijfstak' die in Nederland goed is voor een omzet van 2,5 tot 5 miljard euro per jaar. De man die Philips nu lastigvalt zou twaalf jaar geleden bij de elektronicagigant hebben aangeklopt met het aanbod als tussenpersoon op te treden. Philips kon via hem toegang krijgen tot de lucratieve wietmarkt. De hogedruk natriumlampen die Philips voor de glastuinbouw produceert, zijn onder hennepkwekers erg populair.


Brandpunt stelt dat Philips maar al te graag met de tussenhandelaar in zee ging. Het bedrijf wilde wel verdienen aan de wietteelt, maar durfde niet direct zaken te doen met criminelen. De tussenhandelaar kocht zijn lampen daarom tegen contante betaling bij een groothandel voor de glastuinbouw en distribueerde deze vervolgens zelf onder afnemers in het illegale circuit. Volgens Brandpunt stond over de zakenrelatie tussen Philips en de tussenhandelaar niets op papier. Daarom kan de man het conflict waarschijnlijk niet bij de rechter uitvechten. De man zou op gegeven moment voor 22.000 euro per dag aan Philips-lampen hebben gekocht en jaarlijks 4 à 5 miljoen euro omzet hebben gedraaid met zijn wietlampenhandel.


Philips-woordvoerder Eric Drent bevestigt dat het elektronicaconcern 'decennialang' lampen aan wiettelers heeft geleverd, zij het niet rechtstreeks maar via de tussenhandel. 'Wij zijn nu eenmaal wereldmarktleider op de markt voor groeilampen voor bloemen-, groente- en fruittelers. Er is geen registratieplicht, dus wij kunnen onmogelijk controleren waar onze lampen allemaal heengaan.'


Die verklaring strookt niet helemaal met het feit dat Philips bewust is gestopt met de levering van lampen aan hennepkwekers. Voor een bedrijf dat geen enkele controle heeft over zijn afnemers, heeft zo'n besluit weinig zin. Drent: 'We leveren sinds kort geen lampen meer aan afnemers van wie we vermoeden dat ze de lampen doorverkopen aan hennepkwekers.'


De beleidswijziging van Philips is waarschijnlijk ingegeven door de aanstaande wijziging van de Opiumwet. Daardoor is straks niet alleen de hennepteelt, maar ook het faciliteren ervan strafbaar. Voor Philips dreigen problemen als het Openbaar Ministerie kan aantonen dat het bedrijf bewust als leverancier van wiettelers optreedt.


De tussenhandelaar kreeg vorig jaar te horen dat Philips hem niet langer als klant wenste. De man zag zich dus plotseling beroofd van zijn broodwinning. Philips-woordvoerder Drent zegt dat de man sindsdien talloze bedreigingen aan het adres van Philips-medewerkers heeft geuit. 'Hij belt en mailt wekelijks dreigementen en heeft ook al een paar keer bij mensen voor de deur gestaan.' Volgens Brandpunt pakte de politie hem op 29 november op voor het huis van bestuursvoorzitter Frans van Houten in Amsterdam. Desondanks heeft Philips nog geen aangifte gedaan. De advocaat van de tussenhandelaar was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden