Philips neemt BSO over voor fusie met dochter C & P

Philips neemt het automatiseringshuis BSO/Origin over. Begin volgend jaar brengt het Eindhovense concern zijn dochter C & P onder in de nieuwe onderneming Origin, waarin dan ook BSO opgaat....

Van onze verslaggever

Henk Blanken

AMSTERDAM

Philips en BSO hebben de overname donderdag bekendgemaakt. Beide partijen spreken over een fusie tussen BSO en Philips-dochter Communications & Processing (C & P), maar in feite krijgt het concern in Eindhoven de macht bij de nieuwe bv Origin. Dat is des te opmerkelijker omdat Philips vijf jaar geleden het oude Origin nog verkocht aan BSO, in ruil voor een belang van 15 procent. Nadien is het belang van Philips door een onderhandse emissie gegroeid tot 41 procent.

De nieuwe onderneming met een omzet van 2 miljard gulden en 3500 werknemers in Nederland zal worden geleid door Henk Cohen, die bij BSO/Origin belast is met de dagelijkse leiding sinds president en oprichter Eckart Wintzen zich iets terugtrok. Na de fusie met C & P stapt Wintzen, die algemeen wordt gezien als een van de meest visionaire ondernemers in zijn branche, op als topman; hij krijgt een plaats in de raad van commissarissen van Origin.

De overname van BSO wordt betaald met aandelen van de nieuwe onderneming. Formeel moeten de huidige aandeelhouders van BSO nog akkoord gaan, maar volgens een zegsman zijn de outside-aandeelhouders enthousiast. Behalve de NPM (9 procent) zijn ook de Rabo (14) en ABN Amro (1) aandeelhouder. Directie en personeel hebben 35 procent van de aandelen BSO/Origin.

Het nieuwe automatiseringshuis Origin is door een langdurig prenataal stadium gegaan. De afgelopen anderhalf jaar was al duidelijk dat BSO en C & P naar elkaar toegroeiden, maar berichten over een overname van C & P door BSO bleken telkens voorbarig. De twee bedrijven werkten al zeer nauw samen, vooral in het buitenland onder de naam Origin/C & P, zo nauw zelfs dat het al maar vanzelfsprekender werd om te fuseren.

Maar de expansie van BSO, tot een omzet van 817 miljoen gulden vorig jaar, ging ook gepaard met groeistuipen: slechte resultaten in onder meer Frankrijk en niet al te florissante winstcijfers (vorig jaar 5 miljoen). In 1993 werd zelfs verlies geleden. 'Voordat deze stap kon worden gezet, moest BSO eerst zijn eigen huis op orde hebben', zegt een ingewijde. Philips en BSO achten de tijd nu wel rijp , omdat er een groeiende vraag is naar 'geïntegreerde dienstverlening'.

BSO adviseert bij automatiseringssystemen, bouwt ze, en onderhoudt ze. Het Utrechtse bedrijf, dat met de aankoop van Philips' Origin veel buitenlandse activiteiten verwierf, groeide onder andere heel snel door complete automatiseringsafdelingen over te nemen van grote ondernemingen (Nedcar, British Coal) of overheidsinstanties als de gemeente Den Haag. C & P is gespecialiseerd in communicatie- en datasystemen.

Het nieuwe Origin - ook op de wereldranglijst van bedrijven in de informatie-technologie één van de groteren - is straks actief in 27 landen. Waar de activiteiten van BSO en C & P (vorig jaar 33 miljoen winst bij een omzet van ruim 1 miljard gulden) nog niet in elkaar geschoven zijn, zal dat volgend jaar geleidelijk gebeuren. Financieel analisten zijn enthousiast over de overname, maar stellen wel dat BSO niet al te winstgevend is en automatisering geen kernactiviteit is voor Philips.

Een woordvoerder van Philips ontkent dat het nieuwe Origin voor het concern een vreemde eend zou zijn. 'We praten niet meer zo over kernactiviteiten. Toen we Origin vijf jaar geleden afstoten, zag de wereld er ook voor Philips anders uit. Bij het nieuwe Origin willen we best betrokken zijn omdat de IT-markt een zeer snel groeiende markt is.' Philips-topman Timmer heeft gezegd dat een groeiend deel van de omzet van het concern uit software en diensten zal komen.

De vakbonden zijn enthousiast over de fusie van BSO en C & P. De Vereniging Hoger Personeel (VHP) noemt de overname 'bedrijfseconomisch een juiste zet' waarvan beide bedrijven kunnen profiteren. De Unie BHLP stelt dat het 'perfect past in de lange-termijnstrategie van Philips'. Volgens bestuurder J. Jongejan is de arbeidsrechtelijke positie van de Philips-werknemers voorlopig gegerandeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden