Philips maakt handige, brave gids van Atlanta

De helikopter hangt boven Atlanta. Rode cirkels omlijnen belangrijke plekken. Het Olympische dorp, de fabrieken van Coca Cola. Morehouse College....

RONALD OCKHUYSEN

Dit is niet het zoveelste spelletje waarbij een stad kapot moet worden gebombardeerd. Met het werpen van een granaat naar het hoofd van Larry King kan geen punten worden verdiend. Dit is Around Atlanta, een cd-rom van Philips die de bezoekers van de Olympische Spelen in staat stelt de hot spots van de stad te leren kennen.

Atlanta verwacht twee miljoen bezoekers, onder wie vijftienduizend journalisten en 75 duizend sporters. Voor hen kan de cd-rom handig zijn, want hij is zeer toegankelijk en herbergt meer dan duizend adressen, voorzien van aanvullende informatie.

Het is een vondst om de cd-rom-gebruiker vanuit de cockpit Atlanta te laten ervaren. Het vogelperspectief biedt een indruk hoe de stad in elkaar steekt, en met een paar klikken op de muis komt een bezienswaardigheid in zicht.

Eenmaal aangekomen begint een videoclip over de uitverkoren locatie en vertelt een lokale held anekdotes en wetenswaardigheden. Ook is het mogelijk de plattegrond erbij te pakken, waarop 150 trekpleisters in de stad en zijn omgeving extra worden uitgelicht.

Een handige cd-rom, dat is zeker, maar allemachtig - wie een tijdje rondvliegt krijgt wel te doen met de atleten. Want de makers schilderen Atlanta als een ideale stad af en zijn daarin wel wat al te ver doorgeschoten.

Burgemeester Bill Campbell vertelt met een stalen gezicht dat gasten altijd verbaasd zijn over de gastvrijheid. Het televisie-station CNN heeft, zo verzekert een nieuwslezeres, echt overal correspondenten. En in Country Club Cowboys worden 'schietgrage slechterikken bij de deur geweigerd'. En Edwin Moses laat zien hoe geweldig een bord pasta bij Fratelli di Napoli eruit ziet.

De helikopter vliegt. Cheetah Nightclub komt in het vizier. Wat? Naakte meisjes in deze propere stad? Een paar billen verschijnt op het scherm, terwijl een stem vertelt dat striptease in Amerika niet als iets schunnigs wordt beschouwd. Ai! Dat was even schrikken.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden