Philips in race voor Amsterdams kabeltv-bedrijf
Philips heeft samen met Time Warner en US West een bod uitgebracht op KTA, het kabeltelevisiebedrijf van Amsterdam. Andere grote kanshebbers zijn een groep rond KPN's kabelbedrijf Casema en een consortium rond FilmNet....
Van onze verslaggever
René Bogaarts
AMSTERDAM
De verkoop van KTA, die al in juni vorig jaar werd aangekondigd, geschiedt in alle stilte. Een woordvoerder van het Amerikaanse telecombedrijf US West erkent echter dat het samen met Philips en het mediaconcern Time Warner een bod op KTA heeft uitgebracht. Bijzonderheden wil hij niet geven.
De verkoop van KTA wordt begeleid door de Zwitserse bank UBS. Belangstellenden konden afgelopen najaar het door UBS samengestelde information memorandum opvragen, een vijf centimeter dik boekwerk. De bank heeft medio december een eerste keuze gemaakt uit de vele tientallen consortia die een voorlopig bod op KTA hadden uitgebracht. Volgens ingewijden staan nog een stuk of vijf bedrijven op de shortlist. Volgende maand wordt bekend wie met KTA aan de haal gaat.
KTA geeft nu alleen nog televisiesignalen door, maar het bedrijf zal, net als de andere kabelexploitanten, een belangrijke rol kunnen spelen bij lucratieve ontwikkelingen als telecommunicatie, video-op-aanvraag, homeshopping en interactief computerverkeer. Dat verklaart de grote belangstelling voor het bedrijf.
Wel kost het naar schatting nog een half miljard gulden om de vijfhonderd duizend aansluitingen van KTA en de gelieerde kabelbedrijven van Zaanstad, Purmerend, Landsmeer en Ouder-Amstel, geschikt te maken voor zulke toepassingen. Amsterdam heeft daarvoor ook eisen gesteld.
Voor Philips, Time Warner en US West zou KTA een fraaie aanwinst zijn. De modernisering van het netwerk betekent voor Philips niet alleen een grote order, maar het kabelbedrijf is tevens een goed distributiekanaal voor de films waarvan zijn dochterbedrijf Polygram de rechten bezit. Ook Time-Warner ziet in KTA een mogelijkheid zijn filmbibliotheek te benutten. US West heeft belangstelling voor het telefoonverkeer. Het bedrijf heeft, als een van de pioniers, in Engeland ervaring opgedaan met telefoondiensten voor kabelexploitanten.
Hoge ogen gooit echter ook de combinatie van KPN-dochter Casema en Energie Holland, het samenwerkingsverband van de energiebedrijven Eneco (Rotterdam, Den Haag en Dordrecht), EBA (Amsterdam) en PEN (Noord-Holland). Casema-directeur G. Deelman erkent dat het samen met Energie Holland belangstelling heeft voor KTA, maar hij wil verder geen toelichting geven.
De energiebedrijven bezitten zelf al een grote hoeveelheid kabelnetten. Samen met Casema streven zij naar samenwerking op grote schaal, om te kunnen profiteren van de telecommunicatie-ontwikkelingen. Met KTA krijgen zij dekking in vrijwel heel west-Nederland.
Voor Koninklijke PTT Nederland (KPN) is die schaalvergroting bovendien een elegante manier om zijn omstreden meerderheidsbelang in Casema terug te brengen. Dat KPN driekwart van het kabelbedrijf in handen heeft, is de andere kabelbedrijven een doorn in het oog. Terwijl zij actief proberen te worden in de telecommunicatie, kan concurrent KPN in de keuken kijken. Als Casema echter opgaat in een groter geheel, verwatert het belang van KPN automatisch.
Ook Multichoice, exploitant van het abonnee-televisiebedrijf FilmNet, is samen met de oost-Nederlandse energiebedrijven Edon en Nuon en het Duitse energiebedrijf Veba doorgedrongen tot de shortlist voor KTA. De Edon-woordvoerder verwijst naar R. van der Heiden als 'de man die het consortium trekt van de bedrijven die u noemt'. Van der Heiden houdt het droogjes op: 'Ik werk voor Banque Labouchere. Ik ken al die bedrijven goed, maar geef verder geen commentaar.'
In september richtte Edon al een joint venture op met Multichoice, die zich moest richten op zaken abonneetelevisie, homeshopping en pay-per-view. De nieuwe onderneming moet halverwege dit jaar operationeel worden. De samenwerking was een antwoord op soortgelijke plannen van Casema met een consortium van KPN, Philips en het Amerikaanse Graff.
Een vierde gegadigde voor KTA is het consortium van Telekom Danmark en het Amerikaanse International Cable Tel (ICT). Dat bedrijf werd in april 1993 opgericht door verschillende Amerikaanse kabelbedrijven met het doel buiten de VS kabelnetten te gebruiken voor telefoondiensten. ICT is in noord-Engeland al bijzonder succesvol. Zeker 300 duizend gezinnen bellen daar al via Call Tel. Ook in Italië is het bedrijf actief.
Volgens geruchten zou ook Viacom, het kabeltelevisiebedrijf van MTV-baas Sumner Redstone, in de race zijn voor KTA. Dat kon gisteren echter niet meer bevestigd worden.