Philips helpt bij schoolwerkstuk

Jaarlijks komen er slechts 175 studenten elektrotechniek van de universiteit, sipt Jack van Hove van Siemens Nederland in het zomernummer van Metalelektro Profiel, het maandblad van branchevereniging FME/CWM....

'Zij zijn in trek bij elk technisch bedrijf. De verhoudingen liggen nogal scheef.'

Grote Nederlandse bedrijven hebben weer eens de handen ineen geslagen om de treurige instroom op technische universiteiten en hoge scholen op te voeren. Onder de codenaam Jet-Net project Jongeren en Technologie Netwerk Nederland zoeken bedrijven als Siemens, Philips en Corus contact met scholieren op middelbare scholen. Door hen de geneugten van techniek bij te brengen, hopen zij het aantal technische studenten op te voeren.

Het project dat sinds januari 2003 loopt, wordt inmiddels gedragen door veertien bedrijven. Zij brengen bezoekjes bij zo'n zestig middelbare scholen. Zo gaat Philips inmiddels duizend scholieren inzicht gegeven in nieuw technologische ontwikkelingen, vertelt projectleider Gerard Jacobs. Het bedrijf biedt onder meer hulp bij het maken van werkstukken, geeft gastcolleges en biedt stageplekken aan.

'Soms doen we ook combinaties, bijvoorbeeld van een gastcollege en een workshop', vertelt Jacobs. 'Dan geven we ze eerst een op de praktijk toegesneden theoretische uitleg. Leerlingen zijn nu eenmaal snel afgeleid.'

Ook ouders gaan betrokken worden bij de Jet-Net-aanpak, vertelt Ten Hove, projectleider bij Siemens. 'Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet. Het is nog volop in ontwikkeling.' De inspanningen moeten voorkomen dat de bedrijven in de toekomst meer arbeidskrachten uit het buitenland moeten halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden