Philips healthcare moet in VS klanten breder pakket leveren
De divisie healthcare van Philips ligt nu zelf in de ziekenboeg: dinsdag waarschuwde het concern voor tegenvallende resultaten bij het belangrijke bedrijfsonderdeel.
AMSTERDAM - In het eerste kwartaal was bij healthcare al sprake van tegenvallende marktontwikkelingen, in met name Rusland en China. Ook moest een fabriek voor CT-scanners in de Amerikaanse stad Cleveland worden stilgelegd nadat de Amerikaanse medische toezichthouder FDA was gestuit op mogelijke onvolkomenheden in het productieproces. En dan waren er nog ongunstige wisselkoersverschillen die de winst onder druk zetten.
Allemaal tijdelijke tegenvallers, maar healthcare lijdt ook aan een onderliggend probleem, aldus een woordvoerder: vooral in de VS werd er onvoldoende ingespeeld op grote veranderingen in gezondheidszorgsystemen. Daar is sprake van een grote consolidatieslag: ziekenhuizen fuseren er en masse, waardoor enorme zorgconglomeraten ontstaan die andere eisen stellen aan leveranciers.
Waar een concern als Philips vroeger bij wijze van spreken bij een ziekenhuis een MRI-scanner naar binnen reed, een garantieperiode afsprak en daarna zijn geld ontving, verwachten grote zorgcentra nu totaaloplossingen. 'We leveren niet alleen een MRI-scanner, klanten verwachten ook dat we adviseren hoe bijvoorbeeld het aantal ligdagen van een patiënt kan worden verminderd', aldus de woordvoerder. Naast de apparatuur - die trouwens ook best van Siemens of GE kan komen - doet Philips steeds meer aan consultancy. Voor zo'n totaaloplossing wordt dan betaald. Presteert Philips beter dan beloofd, dan ontvangt het meer, vallen de resultaten tegen, dan krijgt het minder.
De omschakeling naar deze nieuwe manier van dienstverlening verliep in de Verenigde Staten te langzaam, aldus Philips. Daarom heeft topman Frans van Houten de macht van healthcare naar zich toe getrokken en besloot Deborah DiSanzo, die sinds 2012 de leiding had, het concern per direct te verlaten. Ze wordt niet vervangen.
Philips verwacht dat de resultaten van de medische tak in de tweede helft van dit jaar verbeteren. De overige onderdelen presteren wel volgens verwachtingen. Het totaalresultaat zal voldoen aan de prognoses, meldt het concern. Het aandeel sloot ruim 2 procent hoger bij een dalende beurs.
undefined