'Philips gebruikt winst PolyGram voor schoonmaak'

Philips zet twee miljard gulden apart voor herstructureringen. Hiervan is anderhalf miljard bestemd voor de eerder aangekondigde herstructureringen van de telefoondivisie, de platte beeldschermen en voor afschrijving van onderzoekskosten bij de vorig jaar overgenomen bedrijven ATL Ultrasound en AIS....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Nieuw is dat ook geld wordt gereserveerd voor tegenvallers in de pensioenen en voor oninbare vorderingen in Brazilië.

Tegelijkertijd heeft Philips dinsdag een nieuwe winstwaarschuwing gegeven. Exclusief bijzondere baten en lasten rekent het concern voor 1998 op een winst die 'marginaal lager zal zijn dan de winst over 1997'. Eind september, toen Philips ook al met een winstwaarschuwing kwam, zei het nog dat de winst gelijk zou zijn aan die van het jaar daarvoor.

Beleggers reageerden nauwelijks op het nieuws. Aanvankelijk steeg de koers zelfs, maar het aandeel sloot uiteindelijk op 66,40 euro, een verlies van 1,35.

Ook analisten waren er niet ondersteboven van. E. de Graaf van ING Barings: 'We hadden al wel verwacht dat de voorzieningen wat hoger zouden uitpakken dan Philips eind vorig jaar aankondigde. Dat komt doordat Philips een gigantische buitengewone bate binnenkrijgt van de verkoop van PolyGram. Dat levert 10,7 miljard boekwinst op. Als je zo'n buitengewone bate hebt, is de verleiding groot om zoveel mogelijk de balans op te schonen.' Op die manier zijn enkele risico's voor de toekomst al op voorhand genomen.

De Graaf denkt dat om die reden ook voorzieningen zijn getroffen voor pensioenuitgaven en dubieuze debiteuren. 'In een ander jaar zou je die kosten gewoon als kosten boeken.'

Echt tevreden is de analist niet. Het gebeurt hem iets te vaak dat Philips weer voorzieningen moet treffen voor reorganisaties. 'Dat betekent altijd dat iets niet is gelopen zoals je had gedacht.'

Philips kondigde in oktober bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal al aan dat er een voorziening aan zat te komen. Philips besloot zich terug te trekken uit de telefoonsamenwerking met het Amerikaanse Lucent, en gaat nu op eigen kracht verder in de mobiele telefoons.

Analisten hadden gerekend op een reservering van 1,2 miljard voor de zaktelefoons en de platte beeldschermen. Dat is iets meer geworden.

Verder heeft Philips een voorziening getroffen voor pensioenkosten. Daarbij gaat het niet om Nederland, maar om landen als Frankrijk, Spanje en Brazilië. Nu de rente wereldwijd is gedaald, moeten wereldwijd de pensioenpremies omhoog. In enkele landen komt dat voor rekening van het concern zelf.

Verder houdt Philips ook geld apart voor oninbare vorderingen, en wijst daarbij met name op Brazilië dat al langer kampt met problemen. Philips wil niet zeggen hoe groot de omzet is in Brazilië. In heel Latijns-Amerika wordt 5,7 miljoen omgezet, en analisten denken dat daarvan de helft uit Brazilië komt.

Definitieve cijfers brengt Philips op 11 februari, maar de derde kwartaalcijfers geven aan hoe slecht het vierde is verlopen, aldus een woordvoerder. 'Over de eerste negen maanden lag de winstgroei nog iets hoger dan die over de eerste drie kwartalen van het jaar daarvoor.'

FNV Bondgenoten is ontevreden over Philips. Reorganiseren in de mobiele telefonie lost niets op, vindt de bond. Volgens bestuurder Cuperus van de bond moet Philips snel een nieuwe partner zoeken voor de mobiele telefonie. Vakbond De Unie ziet de aankondiging van Philips als 'pure armoede'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden