Philips-bedrijven ontdoken embargo

Twee vennootschappen van Philips in Nederland hebben de afgelopen drie jaar het internationale handelsembargo voor Servieen Montenegro overtreden. Philips heeft justitiële strafvervolging inmiddels afgekocht door een schikkingsbedrag van anderhalf miljoen gulden te betalen, aldus woordvoerders van het openbaar ministerie in Den Bosch en van Philips....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Uit een onderzoek van de Economische Controle Dienst (ECD) is gebleken dat de twee bv's, Philips Lightning en Communication and Security Systems, contacten onderhielden met bedrijven in Servië. Via die bedrijven zijn sinds medio 1992 goederen ter waarde van 4,5 miljoen guldengeleverd aan landen buiten het embargo-gebied, vooral Macedonië en Rusland.

Een woordvoerder van Philips in Eindhoven zegt dat het concern de kwestie in hoge mate betreurt. Drie commerciële medewerkers disciplinair gestraft. Ze zijn niet ontslagen, aldus de zegsman. Welke maatregelen Philips precies tegen hen heeft genomen, wil de woordvoerder niet zeggen. Wel heeft de multinational inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Volgens Philips en het OM in Den Bosch zijn lampen, starters voor tl-buizen en intercom-apparatuur geleverd via personen in Servieë In hun opdracht zijn de goederen doorgeleverd. Dat had tot gevolg, aldus de officier van justitie, dat 'begunstiging plaats vond van de economie van Servië-Montenegro'. Het schikkingsbedrag is mede betaald om de winst op de omstreden transacties 'af te romen', aldus het OM.

Volgens Philips hadden de drie commerciële medewerkers 'kunnen en moeten weten' dat die goederen weer doorgeleverd konden worden. Philips zegt meteen na afkondiging van het handelsembargo interne instructies te hebben uitgevaardigd. 'Die waren helder en duidelijk. Sommige managers hebben kennelijk uit het oog verloren dat op geen enkele manier commerciële contacten mogen worden aangegaan met bedrijven in Servië en Montenegro.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden