Philips alleen verder met Sony in dvd-licenties

Philips en Sony liggen overhoop met andere elektronicafabrikanten over de gezamenlijke patentering van de technologie voor de digitale video disk (dvd)....

ANP

ANP

EINDHOVEN

Philips maakte vrijdag bekend dat de onderneming samen met Sony eigen licenties gaat uitgeven op hun patenten. Overleg met acht andere ondernemingen in het DVD Consortium is 'helaas zonder resultaat gebleven'. Binnen het consortium streven de fabrikanten naar een bundeling van hun patenten en bijbehorende verdeelsleutel voor de licenties.

Elektronicaproducenten bereikten eerder wel overeenstemming over een standaard voor dvd, maar de patenten voor de technologie zijn verdeeld over een tiental ondernemingen. De meesten daarvan, onder wie Toshiba, JVC, Pioneer, Thomson, Mitsubishi en Time Warner, zijn aangesloten bij het consortium. Door de stap van Philips en Sony moeten geïnteresseerden bij al deze maatschappijen afzonderlijk licenties aanvragen. Zowel producenten van de spelers als filmmaatschappijen die plaatjes willen uitbrengen, hebben deze licenties nodig.

Philips wilde vrijdag niet spreken van een tegenslag voor de nieuwe technologie. 'Het is juist een stap vooruit', aldus Jan Oosterveld, projectleider voor dvd bij Philips. 'De licentiepolitiek moet geregeld worden. Als je dit najaar de markt op wilt, kun je de licenties niet in de lucht laten hangen.'

Oosterveld wijst erop dat vergelijkbare problemen een succes van de cd niet in de weg hebben gestaan. Leveranciers van de hardware en de software, ofwel de elektronicafabrikanten en de platenmaatschappijen, moeten bij drie partijen aankloppen voor de vereiste cd-licenties. Philips en Sony hebben andere patenthouders van de dvd gevraagd zich bij hen aan te sluiten, waardoor alsnog een bundeling kan ontstaan.

Philips en Sony verschillen met de andere bedrijven van mening over het belang van ieders patenten. De twee elektronicafabrikanten maken zelf aanspraak op 'uitgebreide en zeer aanzienlijke patenten, die voor dvd essentieel zijn'. De Nederlanders en Japanners menen dat hun aandeel in de ontwikkeling van de dvd nog groter is geweest dan bij het ontstaan van de cd.

De licenties leveren Philips en Sony 2,5 procent op van de verkoopprijs van iedere verkochte dvd-speler. Tevens ontvangen ze 4,5 dollarcent per plaatje. De twee ondernemingen hebben al een groot deel van de cd-patenten. Ieder verkocht cd-plaatje levert Philips en Sony in Europa 3 dollarcent op.

Oosterveld erkende vrijdag dat de lancering van de dvd eind dit jaar 'omgeven is door een aantal onzekerheden'. Het betreft niet alleen de patentering van de technologie, maar ook afspraken met de filmmaatschappijen.

Een aantal Amerikaanse filmstudio's wil dat dvd-spelers in verschillende versies op de markt worden gebracht, zodat ze kunnen vasthouden aan hun eigen tijdschema's voor de uitgifte van films per werelddeel. Onder meer Disney weigert vooralsnog films op dvd te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden