Philip Leakey steunt Moi tegen zijn broer

De ruzie tussen de Kenyaanse president Daniel arap Moi en de natuurbeschermer Richard Leakey kreeg zaterdag een vreemde draai toen Leakeys broer Philip in het openbaar afstand nam van diens nieuwe oppositiepartij....

AP, Reuter, AFP

NAIROBI

'Hij is mijn broer, maar ook mijn politieke tegenstander', zei Philip Leakey, die lid is van de Moi's Kenyaanse Afrikaanse Nationale Unie (Kanu) en korte tijd minister was (1992). Hij veroordeelde het besluit van zijn broer in mei om zich aan te sluiten bij de nieuwe oppositie partij Safina (de ark van Noach in het Swahili): 'Het is helemaal de verkeerde weg, het is confrontatie'.

De regeringsgezinde media, die sinds mei een felle campagne voeren tegen Richard Leakey, berichtten triomfantelijk over het bezoek van de blanke delegatie. De paleontoloog Leakey, die 21 jaar lang diende als directeur van de nationale musea in Kenya, wordt in de pers afgeschilderd als een atheïst, racist en een koloniaal. De president zelf haalt bijna dagelijks uit naar Leakey en heeft gezegd dat Kenya 'nooit weer door een blanke zal worden geregeerd'.

Leakey zegt zich te hebben aangesloten bij de oppositie uit protest tegen de het wanbestuur van de regering, de corruptie en wangedrag van de politie, de deplorabele staat van het onderwijs en de gezondheidszorg en de zwendel met grondeigendom. Onlangs beschuldigde hij de regering ervan tribalistische sentimenten op te zwepen.

Moi reageerde opnieuw woedend. Vrijdag zei hij dat Leakey een stadsguerrilla voorbereidt. Zaterdag zei hij: 'Dat Leakey mijn regering en ook de leiders van de oppositie in Kenya verwerpt als ongeloofwaardig, is niet alleen het toppunt van arrogantie, maar ook een belediging van het volk van dit land. Zulke uitingen met hun gevaar van ongeregeldheden zullen nooit worden toegelaten.'

De ouders van de broers Leakey, de vermaarde paleontologen Louis en Mary, waren de meest prominente blanke aanhangers van de Kanu toen Kenya in 1963 onafhankelijk werd onder Moi's voorganger Jomo Kenyatta.

Richards Leakey's kritiek werd onlang eveneens verwoordt door de katholieke bisschoppen. Donorlanden veroordeelden de politieke repressie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden