Pharming krijgt grote order van Rode Kruis VS

De bio-farmaceutische onderneming Pharming Holding uit Leiden is door het Amerikaanse Rode Kruis uitgekozen als enige leverancier van bloedstollingseiwitten uit melk van genetisch gemanipuleerde koeien en varkens....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De overeenkomst werd tijdens een gezondheidszorgconferentie in San Francisco bekend gemaakt door Leon Hoyer, vice-president van de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Rode Kruis,en George Hersach, president-directeur van Pharming. Het Nederlandse bedrijf kreeg in 1990 internationale bekendheid met de genetisch gemanipuleerde stier 'Herman'.

Met de overeenkomst met Pharming wil het Amerikaanse Rode Kruis, de grootste leverancier van bloed in de VS, het programma voor de ontwikkeling van bloedstollingseiwitten versnellen. Deze producten zijn bestemd voor de 55-duizend hemofilie-patienten in de VS, Europa en Japan, maar ook voor patiënten die zware chirurgische operaties ondergaan en de slachtoffers van ernstige ongelukken. Op het ogenblik worden de preparaten nog gewonnen uit menselijk bloed.

Het Amerikaanse Rode Kruis bezit de octrooien op deze bloedstollingseiwitten - Factor 8, Factor 9 en Fibrinogeen - maar beschikt niet over de kennis, ervaring en productiefaciciliteiten voor de aanmaak van bloedstollingseiwitten. Deze patenten zullen daarom in licentie aan Pharming gegeven worden en het bedrijf zal voor de productie zorg dragen.

Het Rode Kruis wordt ook voor 5 procent aandeelhouder van Pharming, dat momenteel 200 miljoen dollar waard is. Voor de uitvoering van dit contract richt het Leidse bedrijf in de VS een dochtermaatschappij op en sluit het een partnerschap met twee bedrijven uit Wisconsin. Pharming volgt daarmee het voorbeeld van de grote Europese ondernemingen Bayer en Rhone Poulenc, die biotechnologische onderzoeks- en productiemaatschappijen in de VS hebben om zo dicht mogelijk bij hun markten te zijn.

Het Amerikaanse Rode Kruis onder leiding van Elizabeth Dole, de echtgenote van ex-senator Dole, wil met het contract met Pharming de veiligheid van bloedproducten verhogen. 'Het gaat om de toepassing van de nieuwste technologie in het humanitaire werk van het Rode Kruis', aldus Hoyer. De organisatie met 15 duizend medewerkers, eigen ziekenhuizen en een databank met 4,5 miljoen donoren in de VS, kampte in toenemende mate met het probleem dat door vervuilingen in het bloed van menselijke donoren de zuiverheid van bloedstollingseiwitten moeilijk te garanderen is. 'Deze samenwerking vormt voor ons een ideale oplossing', aldus Hoyer over het contract met het Nederlandse bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden