Pharming bejubelt vondst te vroeg

De wens is bij het Leidse biofarmaceutische bedrijf Pharming de vader van het persbericht. Eind vorige week meldde het bedrijf dat recombinant humaan lactoferrine 'zeer effectief is tegen resistente bacteriën'....

Dat is ingewikkelde taal voor positief nieuws over een product dat Pharming produceert in de melk van koeien die een menselijk gen ingebouwd hebben gekregen, de core business van de onderneming.

Mede op gezag van een onderzoeksteam van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dit recombinant humaan lactoferrine onder meer te werken tegen de bekende ziekenhuisbacterie Staphylococcus aureus, een van de belangrijkste veroorzakers van levensbedreigende infecties.

Maar wie Infection and Immunity erbij pakt, het tijdschrift waarin volgens de onderneming de resultaten zijn gepubliceerd, moet constateren dat Pharming mijn en dijn niet uit elkaar kan houden. Het onderzoek is inderdaad lovend over lactoferrine, wat op zich óók nieuws is, maar dat behelst niet het transgene product van Pharming.

Het onderzoek in Leiden blijkt uitgevoerd met gewoon menselijk lactoferrine, gewonnen uit moedermelk. Pharming maakt dus goede sier met de kwaliteiten van Moeder Natuur, niet met die van de eigen gentechnologie.

Onderzoeker dr. P. Nibbering van het LUMC stelt dat hij over het woordje 'recombinant' in het Pharming-persbericht heen heeft gelezen. 'Zo is het inderdaad onjuist', beaamt hij. Wel, benadrukt hij, heeft hij ook proeven gedaan met de lactoferrine van Pharming, en ook dat transgene product werkte goed tegen bacteriën. 'Komt u maar in mijn labjournaals kijken.'

Woordvoerder R. Meines van Pharming geeft de fout toe, maar volgens hem is er geen opzet in het spel. De opsteller van het persbericht, aldus Meines, wist gewoon niet beter. En alle mensen daarna hebben er overheen gelezen. 'Feitelijk is de boodschap niet onjuist', aldus Meines. 'Maar de aanleiding deugt inderdaad niet. De bevindingen over onze lactoferrine zijn nog niet gepubliceerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.