'Pharma Bro' Shkreli, die hiv-pil 50 keer duurder maakte, veroordeeld voor fraude

Durfinvesteerder Martin Shkreli, ook wel bekend als 'Pharma Bro', is vrijdag veroordeeld voor fraude. Shkreli werd bij het grote publiek bekend - en berucht - toen hij een medicijn voor hiv-patiënten vijftig keer zo duur maakte.

Martin Shkreli met zijn advocaat Benjamin Brafman.Beeld anp

De 34-jarige Shkreli uit Brooklyn werd in december 2015 gearresteerd omdat hij 11 miljoen dollar van zijn bedrijf Retrophin zou hebben gebruikt om schulden bij investeerders af te betalen. De openbare aanklager beschuldigde Shkreli ervan 'leugen na leugen' te hebben verteld aan investeerders over wat hij met hun geld deed. Op een gegeven moment beweerde hij zelfs 40 miljoen dollar te bezitten, terwijl hij feitelijk maar 300 dollar op zijn rekening had staan.

'Deze rechtszaak onthult wie Shkreli echt is, namelijk een oplichter die miljoenen heeft gestolen' zei een van de aanklagers. Enkele investeerders getuigden echter dat Shkreli hen daadwerkelijk rijker had gemaakt. Uiteindelijk werd hij door de rechter schuldig bevonden aan fraude, de strafmaat is nog niet bekend.

Dataprim-pil

Shkreli heeft 'een imagoprobleem', zei zijn advocaat in de rechtszaal. Ook zijn 'people skills' zouden wat beter kunnen. Dat lijkt nog zacht uitgedrukt, gezien Shkreli's activiteiten de afgelopen jaren. Hij verwierf in 2015 de twijfelachtige status van 'meest gehate man van de VS' en de bijnaam 'Pharma Bro' omdat hij de prijs van een medicijn tegen parasitaire infecties verhoogde met 5.556 procent. Zo steeg de prijs van de Dataprim-pil, die hiv-patiënten en zwangere vrouwen voor infecties moet behoeden, van de ene op de andere dag van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. In Nederland kost het middel maar 40 cent per stuk.

Turing Pharmaceuticals, de start-up van Shkreli, had het medicijn in augustus 2015 gekocht voor 55 miljoen dollar. Zijn verklaring voor de prijsverhoging: hij deed wat hij moest doen, namelijk geld verdienen voor zijn investeerders. Op sociale media staat Shkreli bekend om zijn trolgedrag en zijn ellenlange livestreams waarop hij soms niet meer doet dan zijn haar kammen. Op Twitter was Shkreli zo grof tegen zijn critici dat zijn account werd verwijderd. Zijn rechtszaak noemde hij op Facebook 'een domme heksenjacht'.

Hoewel hij in de publieke opinie als misdadiger aan de schandpaal werd genageld, was het de fraude die hem daadwerkelijk voor de rechter deed belanden. Om ervoor te zorgen dat zijn Dataprim-daad hem niet zou achtervolgen in de rechtszaal, werden verschillende potentiële juryleden uit het panel geweerd. Ze hadden de dubieuze ondernemer een 'slang' en 'het gezicht van de hebzucht van bedrijven' genoemd.

Lees meer over 'Pharma Bro' Shkreli

Dit is Martin Shkreli, volgens correspondent Michael Persson:
Shkreli is een selfmade man. Hij werd geboren op 1 april 1983 in Brooklyn, en groeide op in een flatje op de vijfde verdieping van een gebouw waar zijn ouders - Albanese immigranten die hun geld verdienden als portier en schoonmaker - nog steeds wonen. Hij ging naar een school voor slimme kinderen, studeerde bedrijfskunde en koos voor een carrière op Wall Street, waar hij als stagiair het grote geld in rolde. Hij specialiseerde zich in biotech en speculeerde op koersdalingen van bedrijven die medicijnen ontwikkelden, nadat hij daartegen zelf bezwaren had ingediend bij de toezichthouder FDA. (+)

Shkreli staat terecht, maar de wantoestanden in de Amerikaanse geneesmiddelenindustrie blijven, schrijft columnist Heleen Mees. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden