PGGM gaat wegvallen AWW voorlopig compenseren

PGGM, het op een na grootste pensioenfonds, heeft besloten het wegvallen van het wettelijk weduwen- en wezenpensioen voorlopig volledig te compenseren....

Van onze verslaggever

ZEIST

PGGM was al bezig met een discussie over het toekomstige pensioenpakket, omdat uiterlijk in 2000 pensioenfondsen aan verzekerden bij het bereiken van de pensioenleeftijd de keuze moet bieden uit ofwel een ouderdomspensioen èn een nabestaandenpensioen, ofwel alleen een ouderdomspensioen en dus afzien van een voorziening voor nabestaanden. In het laatste geval ontvangen zij een hoger ouderdomspensioen. Deze regeling is met name gunstig voor alleenstaanden.

PGGM is een van de eerste fondsen die het besluit genomen heeft de voorziening voor weduwen en wezen volledig in stand te houden. Een groot aantal fondsen heeft nog geen beslissing genomen, maar denkt wel na over het treffen van een tijdelijke voorziening.

De interne studie van PGGM over het nabestaandenpensioen richt zich hoofdzakelijk op drie mogelijkheden. PGGM kan zich terugtrekken en aan de verzekerde overlaten zich al of niet vrijwillig te verzekeren. Een tweede mogelijkheid is dat het fonds automatisch iedereen verzekert voor een nabestaandenpensioen. Bij pensionering kan dan de keus worden gemaakt deze voorziening te houden of in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Een derde weg is een nabestaandenpensioen te laten financieren uit het ouderdomspensioen zelf, dat dan lager wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden