Pgb-ellende: zorgverleners claimen massaal schade

Zorgverleners die te laat het persoonsgebonden budget (pgb) hebben ontvangen, claimen massaal schade bij de uitbetalende instantie Sociale Verzekeringsbank (SVB). Al honderden zorgverleners hebben zich dinsdag aangemeld bij de hiertoe in leven geroepen Stichting PGB Schadeclaim. En de kans dat het lukt is groot, dankzij de 44-jarige zorgverleenster Marjan van der Ploeg uit het Friese Franeker.

Actievoerders protesteren tegen het zorgbeleid in Den Haag.Beeld anp

Zo'n 16 uur per week begeleidt en verzorgt Van der Ploeg een dove hulpbehoevende vrouw. Ze wordt hiervoor door de SVB betaald vanuit het pgb van haar cliënt, althans, dat is de bedoeling. Van de ruim 5000 euro die de verzekeringsbank haar van januari tot en met april schuldig is, ontvangt ze maar 1.400 euro, uitbetaald in willekeurige bedragen op drie verschillende momenten. Ondertussen kunnen haar kinderen niet op schoolreisje en moet de APK maar even wachten.

900 aanmeldingen

Inmiddels hebben zich al negenhonderd particuliere zorgverleners gemeld bij de Stichting PGB Schadeclaim. De SVB heeft overigens hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam.

Boodschappen

Wanneer Van der Ploeg ertoe gedwongen wordt om geld te lenen voor haar boodschappen, besluit ze advocaat Van der Goot in de arm te nemen. Na de dagvaarding op 3 juni krijgt ze het resterende bedrag alsnog van de SVB overgemaakt. Dubbel, zelfs: de kantonrechter raadt haar nog aan het te veel betaalde geld maar even vast te houden.

Vorige week oordeelde de rechter dat de verzekeringsbank Van der Ploeg 1.100 euro moet betalen, bovenop het pgb: dat is zo'n 25 procent van het verschuldigde bedrag. De uitspraak is gebaseerd op een wetsartikel over arbeidsrelaties. De werkgever is verplicht het loon binnen dertig dagen uit te betalen. Vanaf dag vier van de betalingsachterstand bouwt de werknemer een verhoging op van maximaal vijftig procent van het salaris. De rechtbank stelt met de uitspraak vast dat de SVB in dit geval als werkgever fungeert, ook al is de zorgontvanger de pgb-houder en betaalt hij feitelijk het loon.

Van der Ploeg is blij met de vergoeding voor alle doorstane ellende en hoopt dat het de SVB prikkelt in het vervolg tijdig uit te betalen. Volgens Van der Goot heeft de uitspraak grotere gevolgen: het betreffende wetsartikel blijkt van toepassing op de SVB, dus schept de uitspraak een precedent voor andere claims van zorgverleners die niet of te laat zijn uitbetaald. Die hoeven niet meer bij hun cliënt aan te kloppen, maar kunnen zich direct tot de verzekeringsbank wenden.

Eric van der Goot, advocaat van de Stichting PGB Schadeclaim.Beeld anp

No cure, no pay

Sinds gisteren staat Van der Goot hen met PGB Schadeclaim bij om massaal schadevergoeding bij de SVB te eisen, en indien nodig juridische actie te ondernemen. De stichting op basis van no cure, no pay: alleen als de SVB betaalt, ontvangt de stichting twintig procent van het schadebedrag plus gerechtelijke incassokosten. De stichting verwacht duizenden aanmeldingen.

Ook arbeidsdeskundigen spreken van potentiële precedentwerking. 'De gedachtegang van de rechter is generiek toepasbaar,' zegt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg. Toch houdt hij een slag om de arm, omdat de SVB dinsdag een hoger beroep heeft ingesteld. 'Als de uitspraak van de kantonrechter geen stand houdt, vervalt de precedentwerking.' PGB Schadeclaim verwacht dat die kans klein is.

PGB Schadeclaim loopt voor op staatssecretaris Van Rijn, die onlangs beloofde na de zomer met een schaderegeling voor niet-tijdig betaalde zorgverleners te komen. Sinds de betaling van het PGB niet meer via de zorgvrager gebeurt maar direct door de SVB aan de hulpverlener wordt gedaan, gaat het regelmatig mis. Zorgverleners die zich aanmelden bij PGB Schadeclaim maken alleen kans op schadevergoeding wanneer ze zelf geen fout in de declaraties hebben gemaakt, waarschuwt Van der Goot. Wie de aanmeldingsformulieren niet naar waarheid invult, pleegt een misdrijf.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft een regeling aangekondigd voor gedupeerde zorgverleners, maar het is nog onduidelijk hoe deze eruit ziet en wanneer de regeling komt.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden