Pgb-bureau handelde met 200 cliënten buiten de wet

JET BRUINSMA ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Het in 2009 failliet gegane Limburgse pgb-bureau Raad&Daad heeft in 2009 met ongeveer tweehonderd cliënten zorgovereenkomsten gesloten die in strijd zijn met de wet. Dat heeft de rechtbank in Maastricht beslist in een zaak die was aangespannen door het zorgkantoor van verzekeraar CZ.

De contracten zijn nietig, oordeelt de rechter. Met het vonnis in de hand kan CZ, dat de persoonsgebonden budgetten (pgb's) uitbetaalde, het geld terugeisen. Volgens CZ gaat het om ruim een miljoen euro. Op wie CZ de schade kan verhalen, is echter onduidelijk. De rechter moet dat nog uitzoeken.

CZ ontdekte in 2009 dat klanten van Raad&Daad niet konden verantwoorden waaraan ze het pgb hadden besteed. Ook het bureau, dat het pgb namens veel klanten beheerde, bleef in gebreke. Het bleek met de cliënten een contract te hebben afgesloten, waarin stond dat het nettobudget altijd werd besteed. Individuele pgb's werden echter - zo bleek - vaak niet volledig besteed aan de eigenaar van dat pgb, maar ook aan anderen. Dat is in strijd met de wet, zegt de rechter. Wie zijn pgb niet volledig gebruikt, moet het te veel betaalde volgens de wet terugbetalen aan het zorgkantoor, in dit geval CZ.

De inningsprocedure werd door CZ stopgezet toen de klanten van niets bleken te weten. Een strafzaak werd eerder afgewimpeld door het OM (dat vond de zaak te ingewikkeld). Maar in de civiele procedure krijgt CZ nu toch gelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden