Pg Steenhuis wordt berispt en overgeplaatst naar Arnhem

Minister Sorgdrager van Justitie bezegelt deze week niet alleen het lot van procureur-generaal A. Docters van Leeuwen, maar ook dat van D....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De afrondende onderhandelingen over Steenhuis hebben de komende dagen plaats. Steenhuis zou al akkoord zijn met de overplaatsing, bevestigen bronnen in de justitiewereld. Voor Docters zoekt Sorgdrager een nieuwe baan. Docters tekent bezwaar aan tegen zijn ontslag.

Sorgdrager was van plan om Steenhuis uit zijn functie van procureur-generaal te zetten vanwege zijn omstreden nevenfunctie bij onderzoeksbureau Bakkenist.

Sorgdrager weigerde aanvankelijk Steenhuis naar Arnhem over te plaatsen. Dat hij alsnog naar Arnhem gaat, geldt als een overwinning voor de pg.

Steenhuis moet, behalve een berisping, ook accepteren dat hij niet langer plaatsvervangend-voorzitter van het college van procureurs-generaal mag zijn. De pg was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Sorgdrager schreef dinsdag aan de Tweede Kamer dat ze Docters van Leeuwen voordraagt voor ontslag; tot zijn pensioen wil ze hem 70 procent van zijn salaris uitkeren. Het ontslag van Docters geldt per 1 maart. De eerste anderhalf jaar kan hij nog rekenen op zijn volledige salaris.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over het ontslag van Docters.

Pagina 3: Oud-pg Gonsalves begrijpt er niets van Grote onduidelijkheid over gouden handdruk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden