Nieuws

Pfizer levert binnen een maand half miljoen extra vaccins

Farmaceut Pfizer levert binnen een maand bijna een half miljoen extra vaccins. Dat blijkt uit de nieuwste leveringsschema’s van de vaccinfabrikant. In totaal levert Pfizer dit kwartaal 1,92 miljoen extra doses aan Nederland.

Michiel van der Geest
Dozen met het coronavaccin ban Pfizer-BioNTech worden ingepakt in een fabriek in Michigan (VS).  Beeld AP
Dozen met het coronavaccin ban Pfizer-BioNTech worden ingepakt in een fabriek in Michigan (VS).Beeld AP

De extra leveringen zijn een gevolg van de extra aankopen die de Europese Unie afgelopen woensdag bekendmaakte. Daarbij beloofde Pfizer nog dit kwartaal 50 miljoen extra vaccins aan Europa te leveren. Nu is duidelijk hoe die vaccins de komende maanden verdeeld zullen worden.

Pfizer levert in de week van 27 april bijna 200 duizend vaccins extra. In mei gaat het om 150 duizend doses extra per week, waarmee het bedrijf wekelijks 651 duizend vaccins in het centrale opslagpunt in Oss zal afleveren. In juni stijgt dat aantal tot wekelijks meer dan een miljoen doses, bijna een kwart miljoen meer dan eerder deze week nog de bedoeling was. Daarmee levert Pfizer in totaal bijna 10 miljoen vaccins in het tweede kwartaal.

Prikdoelstellingen

De extra doses zijn een welkome aanvulling om het doel van het kabinet – begin juli voor elke 18-plussers die dat wenst ten minste één prik – mogelijk te maken.

Maar ook op korte termijn is het voornaamste doel nu sneller binnen bereik: in de tweede helft van mei moeten alle zestigers en mensen met een hoog medische risico ten minste één keer zijn gevaccineerd.

Alle 60-64-jarigen worden nu door de huisartsen gevaccineerd met AstraZeneca. En als de huisartsen nog prikken over hebben, gaan zij verder met de 65-jarigen en ouder. Bij de GGD’en kunnen inmiddels ook de mensen die geboren zijn in 1952 (die dus dit jaar 69 worden) een prikafspraak maken. Dat konden alle mensen geboren of 1951 of daarvoor al eerder.

AstraZeneca en Janssen

De Pfizer-vaccins verzachten de pijn van het besluit dat nu AstraZeneca (4,3 miljoen vaccins in het tweede kwartaal) alleen kan worden ingezet bij zestig-plussers, en ook de prikcampagne met Janssen stilligt.

Mocht Janssen helemaal wegvallen, dan zou dat een flinke aderlating zijn. Dat vaccin staat ingetekend voor 3 miljoen doses, wat in dit geval gelijk staat aan drie miljoen volledig gevaccineerden. Van het in Leiden ontwikkelde vaccin is immers van één prik nodig.

Verder krijgt Nederland dit kwartaal nog 1,4 miljoen vaccins van Moderna, waarmee het totaal uitkomt op 18,6 miljoen vaccins in het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal waren dat er vier miljoen.

Op het corona-dashboard van de overheid zijn de nieuwste leveringsgetallen van Pfizer nog niet verwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden