Peuters hebben vaker last van glutenallergie

Kinderen tussen de twee en vier jaar lijden veel vaker aan coeliakie, een spijsverteringsstoornis als gevolg van overgevoeligheid voor gluten (een bestanddeel vaan granen), dan door artsen wordt vastgesteld....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling kindergeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bij ruim zesduizend kinderen die onder controle staan van de Zuid-Hollandse consultatiebureaus. De resultaten van het onderzoek worden vandaag in het internationale medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Onder leiding van kinderarts prof.dr. P. Verloove-Vanhorick van het LUMC testten vijf onderzoekers tussen mei 1997 en juni 1998 6127 kinderen tussen de twee en vier jaar op de aanwezigheid van antistoffen die op coeliakie duiden. Daaruit rolden 75 kinderen bij wie de stoornis werd vermoed.

Bij 57 van hen werd een biopsie van de dunne darm afgenomen. Daaruit kwam voor 31 kinderen de diagnose coeliakie. Van deze kinderen hadden zestien de bij de ziekte horende klachten, zoals lusteloosheid, buikpijn, een opgezette buik, verstopping, chronische diarree en bloedarmoede.

De Leidse onderzoekers hebben berekend dat niet onderkende overgevoeligheid voor gluten - een bestanddeel van tarwe, rogge, haver en gerst - voorkomt bij ten minste een op de vierhonderd kinderen tussen de twee en vier jaar; waarschijnlijker is een verhouding van een op de tweehonderd. De diagnose coeliakie is gesteld bij een op de 2700 Nederlandse kinderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden