Peuteropvang failliet: 1400 kinderen wachten

Ruim 1400 kinderen in Den Bosch, Rosmalen en Empel kunnen niet naar de peuterspeelzaal omdat de coördinerende stichting half juli failliet is verklaard....

'Het is heel triest, maar de kinderen moeten nog een paar weken wachten voordat we vervanging hebben gevonden', aldus de Bossche wethouder B. Eigeman.

De FSP is ontstaan uit particulier initiatief en groeide uit tot een koepelorganisatie van peuterwerk in en rond Den Bosch. Anderhalf jaar geleden raakte de stichting ook al in de problemen door zwak bestuur.

L. de Laat, moeder van een driejarige dochter, verbaast zich erover dat op het moment dat in de regio de scholen weer beginnen, de peuterspeelzaal gesloten blijft. 'Het is merkwaardig dat de politiek de leerplicht vervroegt, omdat zij die vroege educatie zo belangrijk vindt, maar dat deze simpele basisvoorziening niet goed geregeld kan worden.'

Volgens Eigeman is het slechte management illustratief voor de fase waarin het peuterspeelzaalwezen verkeert. 'Deze werksoort was van vrijwilligers en moet nu professionaliseren om aan landelijke kwaliteitseisen te voldoen. Dat veroorzaakt groeistuipen, waarvan ouders, kinderen én ontslagen leidsters de dupe zijn.'

De FSP kwam vooral in financiële problemen door het inschakelen van dure ziekenvervangers. De gemeente Den Bosch nam in een eerdere fase de helft van de FSP-begroting over en probeerde het management te helpen. De gemeente deed dat, omdat volgens de wethouder het peuterwerk een belangrijke voorziening is bij de voorbereiding op de basisschool.

Eigeman: 'VWS geeft geld voor lesinhoud, maar eigenlijk heb je bij zulke activiteiten met een groep van vijftien kinderen ook een tweede gekwalificeerde leidster nodig. Het geld daarvoor ontbreekt.' Als er per groep twee gediplomeerde leidsters komen, kost dat Den Bosch 1,3 miljoen gulden extra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden