Peuken in Parijs worden voortaan streng beboet

Parijs is een mooie, maar vaak smerige stad. De stoepen liggen bezaaid met peuken, in het pittoreske Canal Saint-Martin drijft op mooie zomerdag vol lege chipszakken, blikjes en plastic bierverpakkingen, over de trottoirs lopen donkere urinesporen, alsof de stad elke nacht doorkruist wordt door gigantische naaktslakken.

het beeld van een enorme sigarettenpeuk op het treinstation Gare de Lyon van Parijs.Beeld AP

De stad heeft nu de strijd tegen de vervuilers opgevoerd. Sinds gisteren krijgt iedereen die betrapt wordt op het weggooien van een sigarettenpeuk ter plekke een boete van 68 euro. 'Parijs is geen smerige stad, het is een stad die smerig gemaakt wordt', zei de socialistische wethouder Mao Peninou. 'Met deze bekeuring willen we Parisiens en toeristen verantwoordelijk maken voor het schoon houden van de stad.'

De maatregel is geen overbodige luxe. Elk jaar ruimen straatvegers 350 ton peuken op, langs 2900 kilometer trottoir en 1600 kilometer openbare weg. Parijs is een rokersstad. Ook elegante dames zie je op straat een sigaret opsteken, een gewoonte die in Nederland al snel Tokkie-associaties wekt. De peukenberg is sterk toegenomen sinds 2006, toen roken in cafés werd verboden.

Burgemeester Anne Hidalgo spreekt in militaire termen over een bataille, een 'veldslag' tegen het vuil. Hidalgo wil het imago van Parijs oppoetsen en weet dat toeristen een hekel aan smerigheid hebben. De afgelopen maanden zetten de gemeente een offensief. Er werden 30 duizend prullenbakken geïnstalleerd met een speciaal randje waar rokers hun peuk kunnen uitdrukken. Tevens werden 25 duizend ludieke 'zakasbakken' uitgedeeld. De boete voor het weggooien van peuken is het eindspel van deze operatie.

Sceptici zien er vooral een pr-stunt van de gemeente in. Burgemeesters van Parijs mogen graag de strijd met het vuil aanbinden. Begin jaren tachtig introduceerde de toenmalige maire, Jacques Chirac, de motocrotte, een brommertje uitgerust met een speciaal reservoir en een stofzuiger, waarmee gemeentelijke employés hondenpoep opzogen. In 2004 werden de koddige tweewielers weer uit dienst genomen, omdat ze slechts 20 procent van de hondendrollen opruimden. Nog steeds zie je in Parijs meer hondenpoep dan in Amsterdam.

Ook de effectiviteit van de peukenboete is twijfelachtig. In een stad van twee miljoen inwoners en miljoenen toeristen zijn slechts honderd inspecteurs in burger belast met het betrappen van rokers die een peuk weggooien. In september deelden zij bij wijze waarschuwing enkele duizenden nep-bekeuringen uit. Sinds gisteren mogen ze echte bonnen uitschrijven, maar de pakkans blijft uitermate gering.

'Het is een kwestie van de lange adem', erkende Muriel Bernardin van de gemeente Parijs. 'Het gaat erom een sterk signaal aan rokers te geven dat zij deze vervuiling moeten minderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden