Peuk op straat gegooid? 46 euro

Gelukkig dat de milieupolitie van Geuzenveld-Slotermeer 'met het lulijzer aan de Lodewijk is verbonden' – vaktaal voor de mobilofoonverbinding met het politiebureau aan de Lodewijk van Dijsselstraat....

Willem Beusekamp

Het is ijskoud en strooiwagens doorkruisen het nog slapende stadsdeel als Ron Smid (50) en Barry van Beeren (24) hun busje op een strategische plek aan de Osdorperweg manoeuvreren. Vanuit de cabine houden zij een sloot in de gaten waarin een onbekende boer al enkele malen illegaal gier heeft geloosd. De milieuagenten hopen dit keer beet te hebben.

Helaas, acht nachten tevergeefs geloerd; de boer laat zich niet meer zien. Kennelijk is-ie uitgeloosd. De milieupolitie heeft er rond half zeven genoeg van.

Smid: 'We gaan nu de komende weken in samenwerking met de milieudienst alle boeren in de omgeving bezoeken en vragen of zij iets hebben gezien. Zodat iedereen weet dat wij op de hoogte zijn en het illegale lozen ophoudt.'

Het duo rijdt vervolgens langs enkele afgelegen plekken die berucht zijn wegens het storten van afval: bouwpuin, asbestplaten, autowrakken, een compleet onderstel van een voormalige hoogwerker.

De herkomst van het laatste voorwerp is bekend. De eigenaar had verzuimd zijn adres ervan af te halen. Hij kan rekenen op een forse boete en hoge verwijderingskosten.

Behalve het opsporen van zware milieudelinquenten zien Smid en Van Beeren het als hun taak de Geuzenvelders en Slotermeerders op te voeden om hun buurt schoon te houden. Want: 'Rotzooi trekt rotzooi aan. De burgers kunnen er zelf veel aan doen om de vervuiling tegen te gaan.'

Die dame bijvoorbeeld, vertellen ze, die buiten de supermarkt een lege boodschappenwagen uit het rek haalt en merkt dat de kar vol reclame ligt. Smid: 'Ik zie haar eerst een handje folders op de stoep gooien. En nog een keer. Vlak voordat ze de winkel binnen gaat, hup, nog een stapeltje. Dat was drie keer een nulnulzesje, zoals wij dat noemen. Drie keer afvalstoffen niet op de voorgeschreven plaats en wijze verwijderd.

De dame kreeg een boete van 231 euro.'

Als we later, het is nog donker, op de hoek Ruys de Beerenbrouckstraat en Kruisherenpad een sigarettenpeuk in een bevroren plas water gooien, zegt Smid:

'Weet je wat dat kost? 46 euro!' Zelf stopt hij z'n uitgedrukte peuk in de uniformbroek. Het is maar een voorbeeldje.

Bij Kruisherenpad, waar de grootscheepse stadsvernieuwing haar eerste vormen heeft aangenomen, heersen grote verwarring en irritatie over het huisvuil. De nieuwe flat en het zojuist opgeleverde rijtje laagbouw worden ontsierd door drie gigantische hopen afval: huisvuil gecombineerd met bouwafval.

Het zit zo: de bewoners van de laagbouw mogen hun huisvuil op straat zetten, om de hoek en op de Ruys de Beerenbrouckstraat. De flatbewoners mogen dat niet en moeten gebruikmaken van de containers die aan de achterzijde in gesloten ruimten zijn opgesteld. Daar houdt niemand zich aan, zogenaamd omdat ze geen sleutel hebben van de hokken of omdat ze het niet wisten of omdat ze gewoon geen zin hebben in die wandeling.

Ze zetten hun huisvuil liever op straat, bij de zakken die afkomstig zijn uit Kruisherenpad. Of juist om de hoek waar het ook al een rotzooi is.

De milieupolitie stelt vast: de communicatie tussen stadsdeel, woningbouwvereniging en bewoners is niet optimaal geweest. 'We zien het nog even door de vingers, maar de zakken prikken we alvast open. Zodat we weten wie hier illegaal z'n troep op straat zet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden