Petrels houden ook van het leven

Onlangs stond de naam van Flying Petrels voor het eerst op Teletekst. Verkeerd gespeld maar dat maakte niet uit. De ene speler belde de ander en uiteindelijk tuurden ze allemaal trots en verrukt naar het beeldscherm....

De honkballers van Flying Petrels, een vriendenclub met weinig pretenties, zijn niet veel gewend en blijven zich verbazen. Een idiote bepaling van de bond dwingt hen uit de anonimiteit van de eerste klasse te treden. Opgedrongen door competitieregels moet de club een reeks promotieduels aangaan waardoor zelfs de hoofdklasse kan worden bereikt. Nu zal dat niet gebeuren en dat is maar goed ook.

'Een seizoen lang slecht spelen en daar nog voor beloond worden ook' - net zo min als zijn ploeggenoten snapt catcher Erik de Roos er iets van. Flying Petrels eindigde als achtste in de eerste klasse, een eindklassering die te denken geeft, maar volgens de regels van de bond goed genoeg is om mee te dingen naar een plek op het hoogste niveau.

Omdat de eerste klasse hoofdzakelijk bestaat uit reserveteams van hoofdklassers die niet mogen promoveren kon het gebeuren dat nummer twee, Twins, en het bijna op de laatste plaats geëindigde Flying Petrels de krachten moeten meten met de vier minste hoofdklassers: Pioniers, Sparta/F, Almere en RCH.

Na negen wedstrijden is Flying Petrels altijd nog puntloos maar de spelers zijn niet teleurgesteld. Belangrijk is dat de club nu niet kan degraderen en dat de plaats in de eerste klasse voor volgend seizoen nu al veilig is gesteld. De promotieregeling van de bond kan beter worden afgeschaft.

Bij Flying Petrels, een van de grootste honkbalverenigingen in Nederland, reikt de ambitie niet veel verder dan het huidige niveau van de eerste klasse. Het is ook de charme van de club die kiest voor een rol op bescheiden niveau. 'Het is een echte club met aandacht voor goede sfeer en belangstelling voor iedereen.' Conform de clubopvatting betalen de spelers van het eerste gewoon contributie. En spelers van buiten die geld moeten kosten, worden niet naar Petrels gehaald.

'Het bestuur smijt niet met geld om dure Amerikanen te halen of paniekaankopen te doen. Hier kijken ze naar de langere termijn', vindt De Roos. Want Flying Petrels bouwt aan een degelijk interregioteam. Zodat er over drie, vier jaar een jonge ploeg staat die dan het eerste moet zijn. Maar ook De Roos weet dat de betere spelers dan al naar andere clubs zullen zijn vertrokken. Dat is nu eenmaal het lot van clubs met een visie als bij Flying Petrels.

Nu bestaat het eerste team uit een aantal routiniers van wie Antoine van Wieringen met 35 jaar de oudste is, aangevuld met enkele heel jonge spelers die alvast aan dit niveau mogen ruiken. Met Erik de Roos, 110 kilo zwaar, 'het toonbeeld van een gezellig leven', als animator trok de ploeg dit weekeinde tegen Sparta/F ten strijde. Na zes innings is De Roos volkomen uitgeput, vraagt om vervanging en komt pas als bewaker van het derde honk een beetje tot rust.

Ondanks alle inspanningen vindt De Roos het wel leuk om zoals nu tegen hoofdklassers te spelen. 'Het is alleen jammer dat dit gebeurt na een seizoen waarin we niet het beste van ons kunnen hebben getoond.' Vaak werd de ploeg in de laatste innings overlopen omdat de pitchers op waren. Want Flying Petrels bezit maar twee pitchers van acceptabel niveau, Menno Leeflang en Dennis Beekhof. Maar als zij aan het einde van hun krachten zijn is het gedaan met de ploeg.

Zondag verliest Petrels met 8-1. Maar Sparta/F heeft de Venezolaan Menaure op de heuvel staan en die kan heel hard gooien. Dat zijn ze bij Petrels niet gewend en Menaure schakelt zestien tegenstanders uit met drieslag. Alleen Ladru, Otten, Plomp en De Roos laten zich niet overdonderen en noteren een honkslag.

Een dag eerder wint Sparta/F met 12-5. Bij Flying Petrels debuteert de jonge pitcher Mark Slot. Hij staat stijf van de zenuwen en produceert niet veel anders dan heel erge wijdballen. De laatste drie innings zijn voor de 17-jarige Remco Verdurmen. Hij houdt Sparta/F van scoren af.

Als de wedstrijd is afgelopen loopt niemand uit en de coach heeft niks belangrijks te vertellen. De spelers zitten op het veld en tussen hen in is de eerste krat Oranjeboom-bier geplaatst. Zo wordt de wedstrijd nog een keer gespeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden